Kan een vallende ster in je achtertuin vallen?

Daniël Mulder

9 August 2017 .

From 11 :30 pm on August 12 until after 4:30 am on August 13, 2015, Perseids meteor shower showering me with countless shooting stars than the total combination of what I had ever seen in my entire life! Yet, my camera and lens were covered with dews very quickly, I did not have enough sharp images to make a time lapse video. Now it's time to make a new wish upon the falling stars in front of my computer monitor, please give me another chance in the months and years ahead. The location was near Massasauga Provincial Park, Ontario, Canada

De meteorenzwerm Perseïden bereikt zondag 13 augustus zijn maximum. Onder ideale omstandigheden zijn er van deze zwerm zo’n 85 meteoren per uur te verwachten. Het beste moment om ze te zien ligt rond 23:45 uur. Vallende sterren zijn prachtig, maar kan zo’n meteoor eigenlijk in je achtertuin vallen? Sterrenkundige Govert Schilling geeft antwoord.

Ja dat kan, maar de kans is niet erg groot. ‘Vallende sterren’ (officieel meteoren geheten) zijn kortdurende lichtsporen aan de sterrenhemel. Zo’n meteoor ontstaat wanneer een kosmisch gruisdeeltje met hoge snelheid de dampkring van de aarde binnendringt. Als de ruimtesteen groter is dan circa tien centimeter, is er een heldere ‘vuurbol’ zichtbaar, en kan er een zwartgeblakerd overblijfsel op de grond terechtkomen: een meteoriet. De meeste meteorieten vallen in de oceaan of in onbewoond gebied; ze worden lang niet allemaal gevonden. In 1990 sloeg een meteoriet een gat in het dak van een woonhuis in Glanerbrug. De kans dat een merkwaardige steen in je achtertuin in werkelijkheid een meteoriet is, is echter heel klein.

 

3 andere mooie hemelverschijnselen

Foto: Wikipedia

Kring om de zon
Een halo is een kring om de zon, die ontstaat door breking van zonlicht door ijskristallen die in de lucht zitten. Het is niet zeldzaam; volgens het KNMI kun je gemiddeld iedere twee of drie dagen ergens in Nederland zo’n kring zien.

Black sun
Een zonsverduistering is bijzonder, maar minstens zo indrukwekkend is een zonsverduistering veroorzaakt door een spreeuwenwolk. Als er genoeg spreeuwen bij elkaar vliegen, vormen ze een zwarte bol voor de zon. Black sun noemen de Engelsen dat.

Regenboog
De gekleurde hemelboog ontstaat wanneer waterdruppels door de zon worden beschenen. Wit zonlicht bevat alle kleuren van een regenboog, maar dat wordt pas zichtbaar als het licht wordt gebroken in bijvoorbeeld regendruppels. De boog is rood van buiten en loopt via oranje, geel en groen naar blauw.

 

Foto header: iStock

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws