Van Gogh Nationaal Park moet toerist naar Brabant lokken

Daniël Mulder

24 June 2018 .

Op de dag dat de zomer officieel van start ging (donderdag 21 juni), is ook het startsein gegeven voor de oprichting van een nieuw landschapspark: het Van Gogh Nationaal Park. Dit park, vernoemd naar de kunstschilder Vincent van Gogh die in het Brabantse Zundert is geboren, komt te liggen tussen de steden Eindhoven, ’s-Hertogenbosch, Tilburg en Waalwijk.

Van Gogh

Vincent van Gogh schilderde onder meer ‘De oude toren van Nuenen’. Het schilderij is te zien in het Kröller-Müller Museum op de Veluwe.

In het Dommeldal in Liempde en in het hart van het toekomstige Van Gogh Nationaal Park, lanceerde Wim van de Donk, commissaris van de Koning van de provincie Noord-Brabant, officieel het plan. Hij zei: “Van Gogh was een echte landschapsman. Hij zou daarom veel waardering hebben voor wat we aan het doen zijn.”

Van Gogh Nationaal Park

Van Gogh en Brabant

Het Van Gogh National Park wordt omzoomd door de steden Eindhoven, ’s-Hertogenbosch, Tilburg en Waalwijk. Bijzondere natuurgebieden en landschappen lopen hier naadloos in elkaar over. Van de Oostelijke Langstraat en de Loonse en Drunense Duinen tot de Oisterwijkse Vennen. Ook de Kampina en nationaal landschap Het Groene Woud zijn er onderdeel van.

Het nieuw te vormen nationaal park is een initiatief van het Brabants Landschap en Nationaal Landschap Het Groene Woud. Maar ook nationaal park de Loonsche en Drunense Duinen, Natuurmonumenten, Agrofood Capital, Hart van Brabant en het Gol-gebied doen mee. Het park speelt in op de liefde voor de natuur van kunstschilder Vincent van Gogh. Het moet dan ook een belangrijke bijdrage leveren aan de instandhouding van de historische landschappen waar hij heeft gewerkt, gewandeld en over heeft geschreven.

 

Foto header: Anne-Marie Maas

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws