Vogelvaartocht naar de Marker Wadden

Paul Bohre

31 March 2018 .

De aanleg van de Marker Wadden is in volle gang en na deze zomer is de haven klaar voor bezoek. Ruim 2.000 broedvogels hebben dit kersverse stukje Nederland al ontdekt. Speciaal voor lezers van Roots en Vogelmagazine organiseert Natuurmonumenten en Fogol een vogelvaartocht naar de Marker Wadden, een nieuw vogelparadijs.

Met de aanleg van Marker Wadden herstellen Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat de natuur in het Markermeer. Met zand, klei en slib uit het meer worden paaiplaatsen, eilanden en natuurlijke oevers gemaakt. Bedreigde dieren en planten profiteren daarvan. Met dit project wordt een robuust natuurgebied gecreëerd, dat voor de hele Nederlandse natuur van groot belang is. De boswachters en vrijwilligers die de vogels daar afgelopen zomer geteld hebben, waren zeer enthousiast. Boswachter Kluit: “De enorme aantallen hebben ons echt verbaasd. We hebben bijvoorbeeld meer dan 1.700 nesten van de visdief geteld, een snelle witte vogel met een zwart boevenmaskertje. Maar we zagen ook heel bijzondere soorten zoals de dwergstern en strandplevier. Deze vogels broeden op steeds minder plekken in Nederland, dus we zijn heel blij dat ze het strand van de Marker Wadden hebben ontdekt.” In totaal namen de tellers meer dan vijftig verschillende soorten vogels waar in het nieuwe natuurgebied.

Marker Wadden

Aan boord van de Schuttevaer. De zeilen gaan open. Foto Fogol

Varen naar de Marker Wadden

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de aanleg van de natuureilanden en geldt in het gebied een vaarverbod. Na de zomer van 2018 wordt de haven van het eerste eiland toegankelijk voor het publiek. Boswachter André Donker: “Zelf kijk ik ook enorm uit naar de eerste vorming van het moeras en de vogels die daar op afkomen, zoals de karekiet, blauwborst en roerdomp. Bovendien zien we al meer vis rondom de natuurlijke oevers van de Marker Wadden, een voorbode van het herstel van de ecologie van het Markermeer. En ik wil dit bijzonder graag tijdens een exclusieve vaartocht voor lezers van Roots en Vogelmagazine laten zien.”

Aan boord met André Donker

In de oude haven van Enkhuizen stappen we aan boord van zeilschip de Schuttevaer. Via het naviduct varen we van het IJsselmeer over de autoweg het Markermeer op. We komen langs de natuurboog, en checken daar de oevers of we de ijsvogel zien en zeilen even later richting de Marker Wadden. Onderweg is al heel wat te zien op vogelgebied. Allereerst veel soorten watervogels, en tussen de vele kokmeeuwen gaan we op zoek naar dwergmeeuwen en zwartkopmeeuwen. Misschien zien we een grote zilverreiger. Er is een telescoop aan boord en we hebben enkele verrekijkers te leen. Eenmaal op het eiland krijg je een rondleiding. Deze excursie is inclusief biologische lunch.

Marker Wadden

Eenmaal aan land gaan we op zoek naar de vogels onder leiding van André Donker. Foto: Fogol

Prijs: € 52,50 (dat is inclusief biologische lunch en donatie van 7,- aan de Marker Wadden).

Datum: zondag 3 juni 2018.

Begeleiding: boswachter en Roots columnist André Donker en Roots/Vogelmagazine redacteur Paul Böhre.

Aanmelden: www.markerwadden.nl/roots

Marker Wadden

De dwergmeeuw is een van de vogelbeauty’s die we onderweg tegen kunnen komen. Foto Kees de Vries

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws