Veel gevaarlijke krokodillen in Australië

redactie

26 August 2013 .

In noord Australië is de aloude discussie over krokodillen weer opgelaaid. Moeten we ze massaal afschieten of niet? De aanleiding voor deze discussie is de dood van een 26 jarige man vorige week. Hij kampeerde in de natuur met een paar vrienden. Na de nodige biertjes besloten het slachtoffer en twee vrienden een duik te nemen in de Mary River. Dit ondanks het zwemverbod dat daar geldt, vanwege het grote krokodillengevaar. De twee vrienden zagen hoe een minstens vijf meter lange krokodil het slachtoffer te pakken kreeg en meesleurde. Vanochtend zijn de resten van het lichaam gevonden.

De Australiërs die pro-jacht zijn zien hierin een aanleiding om de grootschalige krokodillenjacht in Australië weer te hervaten. In de zeventiger jaren van de vorige eeuw is deze jacht gestopt en worden er alleen incidenteel door lagere overheden vergunningen verleend om enkele krokodillen af te schieten.

Biologen wijzen op de nutteloosheid van het grootschalige jagen. In andere landen is al aangetoond dat de grootschalige jacht het aantal alleen maar zal vergroten. Zo is in Venezuela na een grootscheepse jacht op kaaimannen de populatie van deze gevaarlijke bijters alleen maar gegroeid!

Hoe dit kan? Volgens de Australische bioloog Grahame Webb worden bij grootschalige jacht vooral de grotere mannetjes bejaagd en gedood. Als er in een gebied even geen dominant mannetje aanwezig is, zien vaak meerdere kleinere exemplaren hun kans schoon om zich daar te vestigen. Met een sterkere groei van de populatie als gevolg. Volgens Webb zijn de krokodillen zelf het beste in staat om hun hoeveelheid te reguleren…

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws