De veerboot naar de Marker Wadden gaat weer varen

Daniël Mulder

24 February 2020 .

marker wadden

Natuurliefhebbers kunnen vanaf 3 april tot november een bezoek brengen aan de Marker Wadden, de nieuwe groep natuureilanden in het Markermeer. Samen met enkele rederijen verzorgt Natuurmonumenten een vaartocht met de veerboot naar de Marker Wadden. De voorverkoop is net gestart.

De Marker Wadden bestaat uit vijf eilanden die in het Markermeer liggen. De eilandengroep ligt op ongeveer 9 kilometer varen van Enkhuizen. Het eerste en grootste eiland (2,5 km2) van de Marker Wadden is nu dus opengesteld voor publiek. De andere vier eilanden zijn exclusief voor de natuur. In totaal hebben de Marker Wadden, inclusief de onderwaternatuur tussen en langs de eilanden, een omvang van 10 km2.

marker wadden

Foto: Daniël Mulder

Hoge uitkijktoren

Voor de bezoekers is het in april en mei nog een beetje pionieren op dit nieuwste stukje Nederland. Het landschap is nog enorm weids en leeg. Wel kun je al wandelingen maken langs drie nieuwe vogelkijkhutten en langs het strand. Op het bezoekerseiland vind je ook de 12 meter hoge uitkijktoren de Steltloper, die een spectaculair uitzicht biedt over de eilanden. Hier zie je goed hoe groot het is. Je kunt er ook flink wandelen want er ligt ongeveer 12 kilometer aan houten vlonderpaden en wandelpaden.

Op dit moment wordt nog gewerkt aan de bouw van een kleine nederzetting op het haveneiland. In juni wordt het geopend. Bezoekers kunnen dan terecht bij een eilandpaviljoen met bescheiden horeca, een informatieruimte en sanitair. Ook zijn er binnenkort vier duurzaam gebouwde, energieneutrale eilandhuisjes te huur.

Bezoek het eilandenrijk

De veerdienst is opgezet met zes verschillende schepen: Abel Tasman, Willem Barentz, De Zuiderzee, Admiraal van Kinsbergen, Soeverein en Marken Express. Van april tot november varen de veerboten op 84 dagen, twee keer per dag, volgens een vast schema. Tickets kun je online boeken. Daar staat ook het schema met de verschillende vaardagen en tijden.

Marker Wadden

Foto: Landal Greenparcs / Jasper Schuringa

Meer over de Marker Wadden

Roots was bij de officiële opening van de Marker Wadden. Lees het natuurblog dat redacteur Daniël Mulder schreef. En we maakten een kort filmpje van het bezoek.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws