Verrekijkers voor op reis

Paul Bohre

23 May 2021 .

discovery, sightseeing, adventure and hiking

We mogen en kunnen weer op reis! Dan verrijkt een verrekijker de beleving van natuur en zeker de vogels. Onmisbaar voor het zien van onvergetelijke details. Roots geeft tips voor de beste verrekijkers voor onderweg.

Stel: je bent natuurliefhebber en gaat een wandelreis maken of een natuurtrip. Omdat op reis nu eenmaal elke gram bij wijze van spreken telt, wordt vaak besloten om dan maar geen verrekijker of telescoop mee te nemen. En dat is gewoonweg zonde en jammer, want er zijn tegenwoordig verrekijkers en zelfs telescopen die compact, kwalitatief goed en relatief scherp geprijsd zijn.

Compact

Sommige modellen zijn zelfs zo klein dat er altijd wel een gaatje voor in je tas te vinden is. En wie er eenmalig wat dieper voor in de buidel tast en voor een betere kwaliteit gaat, heeft er langer plezier van, ook thuis. We geven hier drie modellen als voorbeeld.

Verrekijkers voor op reis

 

Opticron Savanna 8×33 DCF GA

Zeer scherp geprijsd en juist daardoor een prima instapmodel. Mede door het lage gewicht, de ruime openbrugconstructie en rubberen bekleding houdt de kijker prettig vast. Het kijkerbeeld is helder en scherp, met natuurlijke kleuren, het gezichtsveld behoorlijk breed. Door het brede scherpstelwiel en de uitdraaibare oogschelpen is de kijker prettig in gebruik voor iedereen. En door de brede oculairs is deze kijker ook geschikt voor brildragers.

Close focus: 3,5 m. Gezichtsveld op 1.000 m: 122 m. Gewicht: 428 gr. Afmeting LxB: 13×12 cm.

Garantie: 10 jaar. Prijs: € 149.

Verrekijkers voor op reis

GPO 8×32 ED Passion

Deze kijker is met zijn gewicht van 498 gram zeker niet zwaar, maar voelt wel heel robuust aan. Het is een prima kijker in het 32-segment, voor een scherpe prijs. Het beeld van de 8x is verrassend contrastrijk, neutraal van kleur en bijzonder lichtsterk. De 32-serie is in drie kleuren leverbaar: bruin, groen en antraciet.

Close focus: 2,0 m. Gezichtsveld op 1.000 m: 136 m. Gewicht: 498 gr. Afmetingen LxB: 12,5 x 11,8 cm.

Garantie: 10 jaar. Prijs: € 399.

Swarovski CL 8×25

Kun je iets meer uitgeven, dan is dit een prima optie, en super compact, de beste verrekijker in zakformaat. Deze topkijker is dit voorjaar vernieuwd en vooral mechanisch sterk verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Optisch is hij gelijk gebleven. Voor een pocket een bijzonder groot gezichtsveld en dan ook volledig geschikt voor brildragers. De voortreffelijke randscherpte en hoge transmissie zorgen voor contrastrijke, scherpe, kleurechte beelden die je niet snel zult vergeten. Echt de top onder de pocketkijkers. verkrijgbaar in de kleuren groen en antraciet.

Close focus: 2,5 m. Gezichtsveld op 1.000 m: 119 m. Gewicht: 345 gr. Afmeting LxB: 11 x 6,8 cm.

Garantie: 10 jaar. Prijs: € 790.

 

Verrekijkers voor op reis

Mensen denken vaak dat een kijker met een lensdiameter van 32 mm of kleiner minder lichtsterk is. In theorie klopt dit. Maar alleen als je de kijker vergelijkt met kijkers met dezelfde glaskwaliteit. Veel mensen hebben een 8×40 of 7×50 kijker van 15 jaar of ouder. Koop je nu een nieuwe kijker van 8×32 uit een hogere prijsklasse, dan zal blijken dat het glas zoveel beter is geworden dat de nieuwe 8×32 lichtsterker is dan de oude 7×50 kijker. Zo sla je bij vervanging twee vliegen in één klap. Je profiteert van een veel scherper en lichtsterker beeld en je kijker is ook nog eens kleiner en lichter. Laat je goed voorlichten en test zelf.

 

In het Vogelmagazine voorjaar 2021 staat een uitgebreidere pocket-kijker test. Verzending is gratis als je bij de kortingscode ‘GRATIS’ invult.

Veel informatie vind je ook in de grote Roots verrekijkertest 2015.

Je kunt ook met Roots mee vogels kijken: een weekend naar Texel, of week naar Extremadura in 2022.

Lees hier een leuk sfeerverslag over de Roots vogelweekends in 2020.

Voor uitgebreid kijkeradvies op maat kun je terecht in het Vogelinformatiecentrum op Texel en bij de Vogelbescherming in Zeist.


Meer Nieuws