Vleermuizen houden van zon!

René Alblas

30 April 2018 .

Vleermuizen zijn nachtdieren. Dus je zou verwachten dat ze niet zo geïnteresseerd zijn in het weer overdag, maar dat ligt toch een beetje anders. De eerste warme dagen van het voorjaar zijn belangrijk voor vleermuizen. Door de hogere temperaturen beginnen er weer allerlei insecten te vliegen en is er dus weer volop eten voor de vleermuis. Die heeft in deze tijd (net na zijn periode van winterrust) juist wat extra voedsel nodig. De vleermuissoorten die in Nederland leven zijn allemaal 100 procent insecteneter.

De hogere temperaturen hebben nog een ander positief effect. Overdag warmen de muren en de daken lekker op. Deze warmte wordt ‘s avonds weer geleidelijk afgegeven. Deze gratis verwarming is handig voor de vleermuizen omdat ze hierdoor minder energieverlies hebben.

Insecteneters

In Nederland komen 18 verschillende vleermuissoorten voor. Alle soorten hebben zo hun eigen insectenmenu, de gewone dwergvleermuis eet bijvoorbeeld graag muggen, de rosse vleermuis jaagt vooral op kevers en nachtvlinders.

Heb je nog nooit een vleermuis in het wild gezien? Ga dan op een warme dag net na zonsondergang naar buiten, bij water en bij (opgewarmde) bebouwing heb je de meeste kans. Vleermuizen hebben een soort omgedraaid vogelsilhouet als ze overvliegen, de vleugels wijzen naar voren.

Meer weten over deze fascinerende dieren? Hier kun je een mooie, gratis vleermuizen-zoekkaart downloaden.

vleermuizen

Foto: Alain Pardon

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws