Vleermuizen krijsen met betekenis

René Alblas

30 December 2016 .

Vleermuizen krijsen veel. Als je ooit de kans hebt om hun slaapplaats (bijvoorbeeld in een grot of in een bunker) te bezoeken vlak voordat ze gaan slapen of als ze net wakker worden, is het raadzaam om oordopjes te gebruiken.

Lange tijd werd gedacht dat het ‘gewoon geschreeuw’ was, zonder veel betekenis. Maar wetenschappers van de universiteit van Tel Aviv hebben onlangs ontdekt dat er wel degelijk een ‘vleermuizentaal’ is en dat het geschreeuw wel betekenis heeft.

Zij namen zo’n 15.000 verschillende geluidsfragmenten van vleermuizen op en ontdekten daarin patronen. Zo zijn er klanken die aangeven wie de schreeuwer is, er zijn klanken die ‘de naam’ van een andere vleermuis aangeven, er zijn individuele begroetingen (een speciale klank om een collega-vleermuis te begroeten) en er zijn veel oorlogskreten, die je vrij zou kunnen vertalen als bijvoorbeeld “dit is mijn slaapplek”, “ga weg” of “dit is mijn eten”.

Een belangrijke ontdekking, vooral omdat hieruit valt af te leiden dat vleermuizen een voorstellingsvermogen hebben naar aanleiding van klanken. Als ze een vriend in het pikkedonker horen roepen, weten ze dat hij het is.

De onderzoekers willen nu verder gaan met hun onderzoek. Ze willen ontdekken of er ook dialecten bestaan in de vleermuizentaal.

Foto: Alain Pardon


Meer Nieuws