Vliegende blauwvleugelsprinkhaan

Paul Bohre

24 July 2023 .

De blauwvleugelsprinkhaan is misschien wel een van onze mooiste sprinkhanen. Maar zijn blauwe vleugels zie je alleen als hij een stukje fladdert. In de Schoorlse Duinen en in de buurt van Bergen komen ze voor. Daarom ging ik dit weekend op zoek naar de vliegende blauwvleugelsprinkhaan.

Fietsen of wandelen door de Schoorlse duinen is altijd fijn. De hei begint al een beetje te kleuren. En het is volop genieten van het superheldere licht, het ruisen van de wind door de duizenden dennen en het geluid van de alsmaar luid lachende stormmeeuwen. Op vrijdag is het altijd relatief rustig dus fiets ik lekker met mijn vrouw door de duinen naar De Kerf. Op dit stukje strand, precies tussen Bergen en Camperduin in, heb je zelfs op drukke dagen langs de kust volop de ruimte. Je kunt er namelijk alleen op de fiets komen, en dan moet je ook nog een stukje pittig klimmen over de duinen om op het strand te komen. Hier zijn de Schoorlse Duinen op zijn breedst, ruim vier kilometer!

Vliegende blauwvleugelsprinkhaan
In zit valt deze sprinkhaan nauwelijks op door zijn goede schutkleuren. Foto: Paul Böhre

Goed gecamoufleerd

Bovendien is dit een van de beste plekken voor het zien van de blauwvleugelsprinkhaan, een van de mooiste vliegende sprinkhaansoorten van Nederland. Vanwege het ontbreken van een goed hoorbaar geluid is hij moeilijk te vinden. Je ziet ze bovendien ook nog eens gemakkelijk over het hoofd, omdat ze niet altijd geneigd zijn om op te vliegen. En ze zijn super goed gecamoufleerd. De beste manier om ze te vinden is langzaam door open, droog terrein te lopen, waarbij de dieren op een gegeven moment voor je uit springen. En juist dan zie je hun fraaie zachtblauw gekleurde achtervleugels.

Vliegende blauwvleugelsprinkhaan
Pas als de blauwsprinkhaan vliegt, zie je de schitterende lichtblauwe vleugels. Foto: Didier Descouens – Eigen werk, CC BY-SA 4.0

Vliegende blauwvleugelsprinkhaan

Deze vrij grote veldsprinkhaan komt voor op droog heideterreinen, duinen en kapvlakten op zandgrond. In het binnenland zijn veel populaties verdwenen, maar in de duinen komt de soort plaatselijk nog wel in redelijke aantallen voor. Voorzichtig loop ik zanderig stuk tussen de heide af. Er springt van alles voor me uit, maar niets met blauwe vleugels. Dan zie ik er ineens eentje zitten tussen de heidewortels op het zand. Hij valt inderdaad nauwelijks op door zijn grijs en lichtbruine kleuren. Ik roep mijn vrouw en wijs hem met mijn vinger aan. Pas als ik hem bijna aanraak, vliegt hij weg en laat even zijn fraaie blauwe achtervleugels zien. ‘Wauw, mijn lievelingskleur blauw,’ roept mijn vrouw spontaan. Later zien we er meer. Bijzonder om elke keer die lichtblauwe vleugels even te zien als ze vliegen. Nog vrolijker vervolgen we even later onze weg naar het strand… Weer zo’n heerlijke dag in het Schoorlse duingebied!

Meer lezen over de blauwvleugelsprinkhaan?

In de Schoorlse Duinen leven ook andere heel bijzondere dieren, zoals de nachtzwaluw.

Foto bovenaan: Didier Descouens – Eigen werk, CC BY-SA 4.0

Wat je leest in Roots november:

  • November + treevember: aanpoten!
  • Successtory: de oehoe
  • Herfstwandelen in het spoor van de Hierdense Beek (+ routekaart)
  • Natuurommetje bij Zuidlaren
  • De mooiste lezersfoto’s van eekhoorns
  • Film ‘Het wilde België’: in gesprek met de maker
  • 11x pretty in pink, van zoutmeer tot roze dolfijn

En nog veel meer. Bestel deze Roots snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws