Nieuw vliegrecord rosse grutto: 13.560 km (non-stop van Alaska naar Tasmanië)

Marloes Blom

30 oktober 2022 .

rosse grutto

Een vijf maanden oude grutto vloog een maratonvlucht van - in elf dagen | Foto Getty Images

Zonder tussenstop vloog een rosse grutto van Alaska naar Tasmanië: een afstand van maar liefst 13.560 kilometer. Het kostte de vogel, een jong dier van vijf maanden, elf dagen en een uur. Een nieuw vliegrecord.

De rosse grutto vertrok op 13 oktober vanuit Alaska, zo meldt CBS News. Daar was hij eerder, vlak nadat hij uit het ei was gekomen, voorzien van een GPS chip én een minuscuul zonnepaneeltje. Op die manier kon een internationaal team van onderzoekers zijn eerste jaarlijkse migratie volgen, aldus Eric Woehler van Birdlife Tasmanië. Omdat de vogel zo jong was bij het taggen, is niet bekend of het een mannetje of vrouwtje is.

13.560 kilometer in elf dagen: een vliegrecord

Feit is dat de rosse grutto op 24 oktober, elf dagen na zijn vertrek vanuit Alaska, poot aan wal zette op Ansons Bay in het noordoosten van Tasmanië. Hij overbrugde een afstand van ruim 13.560 kilometer en vloog gemiddeld zo’n 51 kilometer per uur. Dat blijkt althans uit de gegevens die dankzij de GPS track (nummer 234684) bij de grutto werden geregistreerd en geanalyseerd door het Max Planck Instituut voor Ornithologie. Alex Berryman van Birdlife International noemt het op Twitter een ‘fenomenale prestatie’. En toont daarbij deze kaart van de gigantische afstand die de jonge vogel overbrugde.

rosse grutto
Een vijf maanden oude grutto vloog een heuse marathonvlucht van 13.560 kilometer in elf dagen | Foto Getty Images

Marathonvliegers

Rosse grutto’s, de arctische tegenhangers van de grutto, zijn goede vliegers zijn met een uitstekend uithoudingsvermogen. Zo vloog een mannetjesgrutto in september 2020 in elf dagen van Alaska naar Nieuw-Zeeland: zo’n 12.854 kilometer. Onderweg haalde hij snelheden van krap 90 kilometer per uur, zo meldde Vroege Vogels. Jesse Conklin van het Global Flyway Network, een samenwerkingsverband van wetenschappers die trekvogelvluchten bestuderen, vergeleek de bouw van een grutto toen met die van een straaljager. “Hun lange puntige vleugels en strakke lichaam maakt ze aerodynamisch.”

Voldoende vet verzamelen

Jonge rosse grutto’s migreren niet tegelijkertijd met de volwassen dieren, stelt Sean Dooley van BirdLife Australië in The Guardian. De volwassen vogels vertrekken al zo’n zes weken eerder. “De juveniele grutto’s hebben die extra tijd aan land nodig om ‘vet te kweken’ voor de migratie zuidwaarts.” Ze kunnen hun interne organen zelfs kleiner maken, om zo plaats te maken voor vetopslag, aldus Dooley.

Juveniele rosse grutto’s moeten eerst vet kweken voordat ze kunnen beginnen aan hun lange vlucht | Foto Ghita Pluijmakers

Teamprestatie?

Het is niet bekend of de prestatie van grutto 234684 eigenlijk een teamprestatie is. Dooley vermoedt dat de rosse grutto samen met soortgenoten vloog, gezien deze prestatie. Eric Woehler van Birdlife Tasmanië weet dat zo net nog niet. Omdat er slechts weinig grutto’s getagd zijn is het lastig inschatten hoe representatief of uniek de prestatie van rosse grutto 234684 is, zo meldt hij aan AP News. “Misschien vliegt de helft van de grutto’s die migreren wel direct van Alaska naar Tasmanië in plaats van via Nieuw-Zeeland. Maar misschien doet slechts 1% dat, of misschien is dit wel de eerste keer ooit.”

migraties
Het is niet bekend of de rosse grutto die deze prestatie leverde, in een zwerm vloog | Foto: Niels Kooyman

Bronnen: o.a. CBS News | The Guardian | Vroege Vogels | AP News
Foto: Getty Images (foto bovenaan) | Ghita Pluijmakers | Niels Kooyman

Meer lezen

Roots november

Nu in de winkel: Roots november. Met daarin o.a.:

Pak ‘m dus mee uit het winkelschap of bestel ‘m eenvoudig online – je betaalt binnen Nederland geen verzendkosten.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws