Trekvogels kijken op Vlieland

Paul Bohre

25-07-2022 00:00:00

Roots organiseert begin oktober in samenwerking met BirdingBreaks een weekend trekvogels kijken op Vlieland, speciaal voor lezers. Roots/Vogelmagazine redacteur Paul Böhre en Vogelmagazine ambassadeur Klaas de Jong zoeken de spannendste soorten voor je op. Oktober is de beste tijd om trekvogels te kijken, en Vlieland een van de beste plekken!

In het najaar is Vlieland het eerste stuk land dat de trekvogels uit Scandinavië tegenkomen. De vogels ‘vallen’ daardoor letterlijk uit de lucht boven het eiland en zijn vaak goed te benaderen. Ze moeten continu bunkeren om weer verder te kunnen op trek. Daarom is Vlieland ook een heel populaire plek voor vogelaars. Begin oktober bereikt de (zangvogel)trek het hoogtepunt.

Trekvogels kijken op Vlieland

Vlieland is een magneet voor duizenden trekvogels

 

Kroonspolders

Net buiten het enige dorp op Vlieland ligt de hoogwatervluchtplaats Westerse Veld. Hier verblijven groepen rotganzen, steenlopers, wulpen, tureluurs en scholeksters. Een van de meest vogelrijke gebieden op Vlieland zijn de Kroons’polders aan de westkant van het eiland. Met hoogwater zit het hier bomvol met steltlopers zoals bonte strandlopers, rosse grutto’s en kanoeten. Met wat geluk krijgen we de kleine strandlopers en de krombekstrandloper voor de telescoop. Vanaf de dijk kunnen we de vogels goed zien en de verschillen tussen de soorten bekijken.

Trekvogels kijken op Vlieland

De bladkoning is een van de wenssoorten tijdens dit Roots vogelkijkweekend. Foto: Lars Buckx

 

Mythische soorten

Maar de allerbeste plek op Vlieland om de vogeltrek te beleven, is de oostpunt van het eiland. Het is de aankomstplek van veel trekvogels die vanaf Terschelling of vanaf de Noordzee aankomen. Er zijn hier vaak grote aantallen zangvogels te zien, waaronder superleuke soorten als paapje, beflijster en tapuit. Maar we zoeken ook extra hard naar ‘mythische’ soorten, zoals velduil, draaihals en sperwergrasmus. We maken bovendien veel kans op het zien en horen van de zeldzame bladkoning. Kortom: er zijn redenen genoeg om mee te gaan naar een van Nederlands toplocatie voor vogelaars!

 

Trekvogels kijken op Vlieland

Enthousiast geworden door dit vogelverhaal. Zin in een weekend Vlieland dat wordt begeleid door Rootsredacteur Paul Böhre en “In de ban van de Condor”-winnaar Klaas de Jong? Beiden zijn ervaren vogelgidsen, zowel op Vlieland, in Nederland als op diverse buitenlandse bestemmingen.

Datum: 7 t/m 9 oktober 2022

Prijs: vanaf € 460,-.

Inbegrepen: bootreis retour, fietshuur, twee overnachtingen, maaltijden vanaf vrijdagavond.

Klik hier voor meer informatie en boeking.

Vooraf beetje sfeerproeven? Lees dan dit verslag van een eerder vogelweekend naar Vlieland.

Vind je vogels kijken leuk: Roots maakt twee keer per jaar een Vogelmagazine. Het nieuwe nummer is in de maak en verschijnt 18 augustus.

 

Recente Editie

Meer Nieuws