Vlinderpiek in september

redactie

15 September 2014 .

Speckled_Wood_butterfly_male


Een vlinder tegenkomen in september is niets uitzonderlijks, maar de kans neemt normaalgesproken gedurende deze maand af. De Vlinderstichting telt dit jaar echter een toename in het aantal vlinders.


De voornaamste ‘lijstduwer’ is het bont zandoogje. De vrijwilligers van de Vlinderstichting telden tientallen van deze vlindersoort, zelfs op routes waar het beestje normaalgesproken niet aangetroffen wordt. Ook het landkaartje doet een duit in het zakje. De derde generatie van deze vlinder was er dit jaar een paar weken eerder bij dan normaal, rond eind augustus in plaats van september, en is veel groter dan de vlinderkenners gewend zijn van een derde generatie. Ook van de grote vuurvlinder, kleine ijsvogelvlinder, groot dikkopje en argusvlinder zijn al extra generaties waargenomen. Maar bij deze soorten gaat het om lage aantallen en incidentele meldingen. 


Of de piek de komende weken doorzet, is afwachten, maar de kans bestaat. De kleine vuurvlinder heeft al wel eens eerder laten zien dat haar septembergeneratie groter kan zijn dan haar zomergeneratie.


Foto: Het bont zandoogje.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws