Vogelen voor een goed doel

René Alblas

18 February 2015 .

Vogelaars bij KM20 Eilat Israel; Birdwatchers at km20 Eilat Isra

In het Middellandse Zeegebied worden jaarlijks nog steeds miljoenen trekvogels gevangen. Een treurig feit. Zo is Cyprus een hotspot voor de illegale vogelvangst. Tijdens de voor- en najaarstrek worden jaarlijks honderdduizenden trekvogels gevangen, die voor een groot terechtkomen in een plaatselijke (maar illegale) ‘lekkernij’.

BirdLife Cyprus, de Cypriotische zusterorganisatie van Vogelbescherming Nederland, gaat daar iets aan doen en heeft daarvoor de hulp ingeschakeld van BirdLife International.

BirdLife International organiseert dit voorjaar de tweede editie van ‘Champions of the Flyway’. Dat is een wedstrijd voor vogelaars waarbij internationale teams proberen om zoveel mogelijk soorten te zien in 24 uur. Dit evenement is bedoeld om fondsen  te werven voor allerlei vogelbeschermingsprojecten en dit jaar is dat dus BirdLife Cyprus.

Uitvalsbasis voor de Champions of the Flyway wedstrijd 2015 is Eilat, in Israël. Deze plek is onder vogelaars zeer beroemd omdat er enorme aantallen trekvogels kunnen worden waargenomen.

Net als in 2014 is er weer een Nederlands team van vogelaars dat meedoet: de Dutch Knights. Dat bestaat uit Marc Guyt, Gert Ottens  en Martijn Verdoes. In 2014 heeft dit team de derde plaats gehaald, maar haalde de eerste prijs voor het team met de meeste donaties en het team dat het meest behulpzaam was tijdens de wedstrijd. Het is namelijk een vriendelijke competitie, omdat het gezamenlijke doel (het beschermen van trekvogels) voorop staat.

Ieder team betaalt zijn eigen deelname en wordt gevraagd om donateurs te vinden. Deze giften gaan rechtstreeks naar het doel van de fondsenwerving, en iedere deelnemer betaald daarbij nog een conservation fee (die ook rechtstreeks naar BirdLife Cyprus gaat). Op deze manier is vorig jaar
$60.000 opgehaald voor een natuurbeschermingsorganisatie in Georgië.

Meer weten over de wedstrijd? Klik hier.

Meer weten over doneren? Klik hier.

Meer weten over het project in Cyprus? Klik hier.

Een blog lezen over de jacht op trekvogels? Kijk op de blog van Roots.

(foto’s: Agami)

Steltkluut, Black-winged Stilt, Himantopus himantopus

Steltkluten

Hop, Eurasian Hoopoe, Upupa epops

Een hop

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws