Vogelhotspot én Dark Sky Park Lauwersmeer

Paul Bohre

27 September 2022 .

Bij het horen van de naam Lauwersmeer beginnen vogelaars al te watertanden. Dit waterrijke nationale park zit namelijk tjokvol vogels, de zeearend met stip op 1. Het park is een bezoek meer dan waard, ook in donker! Vogelhotspot en Dark Sky Park Lauwersmeer.

Voor vogelaars is het Lauwersmeer een eldorado. Ga maar na: hier broeden meer dan honderd vogelsoorten. Tijdens de voor- en najaarstrek vinden duizenden eenden, water- en wadvogels er een plek om te foerageren en te rusten. Ook in de winter is het er goed toeven, want dan arriveren er tienduizenden brandganzen en honderden kleine en wilde zwanen. Een prachtig gezicht én geweldig om hun geluid te horen.

 

Meer kans op de zeearend

Omdat er zoveel prooidieren leven, tref je er hier jaarrond veel roofvogels aan. Van de veelvoorkomende buizerds, die in kleur variëren van bijna wit tot donkerbruin, tot de zeldzame ruigpootbuizerd; een jaarlijks terugkerende wintergast uit het hoge noorden. En natuurlijk de majestueuze zeearend, met een spanwijdte van ruim 2,5 meter de koning van de arenden. Al jaren broeden deze reuzenvogels in het Lauwersmeer en daarom maak je veel kans om ze te zien.

Vogelhotspot en Dark Sky Park Lauwersmeer

In het Lauwersmeer kun je koniks tegenkomen. Soms staan ze vlak bij de weg, een prachtig schouwspel als ze gaan rennen. Foto James Boardman

 

Reeën en koniks

Een groot pluspunt van het Lauwersmeer is dat het zo overzichtelijk is. Rondom het gebied vind je bijna overal wel een rustige parallel- of B-weg waardoor je grote delen goed en in alle rust kunt overzien. Op diverse plekken langs de N361 van Groningen naar Lauwersoog kun je afslaan naar de Strandweg, waarna je parallel aan de doorgaande weg kunt stoppen waar je maar wilt. Want er is zoveel te zien. Zowel vanuit de auto, wandelend als op de fiets. Bijvoorbeeld vanuit de vogelkijkhut bij het Jaap Deensgat of de uitkijktoren bij de Vlinderbalg. Hier zie je met wat geluk behalve vogels ook groepjes reeën en kuddes wilde koniks. Soms staan ze vlakbij de weg.

Vogelhotspot en Dark Sky Park Lauwersmeer

Jagend mannetje van de bruine kiekendief. Deze grote roofvogel kom je overal tegen in het Lauwersmeer. Foto iStock

 

Pingende baardmannen

Hoor je een explosief metalig ‘ping-ping’ geluid uit het riet komen, dan zijn er baardmannetjes in de buurt. Deze kleine rietvogeltjes met een lange staart vormen de beloning van de dag. Vooral de mannetjes zijn met hun fraaie kleuren een plaatje om te zien. En in het voorjaar maak je hier veel kans op de blauwborst. Prachtvogels die hun zang ook laten horen in een baltsvlucht, waarbij ze hun fraaie oranje staartveren showen.

Maar de allerbeste plek om veel soorten vogels te zien is de Ezumakeeg, ook wel de vogelboulevard van het Lauwersmeer genoemd. Je kunt er werkelijk van alles tegenkomen. Van honderden kemphanen tot zeldzame steltlopers. En je kunt ze hier heel goed dichtbij vanaf de weg zien. Vogelaars uit heel Nederland en omstreken komen speciaal voor deze prachtplek naar het Lauwersmeer.

Vogelhotspot en Dark Sky Park Lauwersmeer

Zingend mannetje blauwborst. In het voorjaar hoor en zie je ze overal in dit gebied. Soms ook heel dichtbij! Foto Paul Bohre

 

Toren met ligplekken

Ook een aanrader is de vrij nieuwe houten observatietoren aan de oostkant, vlak achter Landal Natuurpark Suyderoogh. Je kijkt vanaf hier uit over een van de fraaiste zijtakken van het Lauwersmeer: Achter de Zwarten. Hier ervaar je de overdadige rust van het Lauwersmeer op zijn best.

Ver weg van kunstmatige lichtbronnen is het hier ’s nachts zo donker dat je juist alles ziet. Door boven op de toren de speciale ligbanken uit te klappen, kun je liggend uren naar de sterren en planeten kijken. Een mooie en unieke ervaring. Lauwersmeer is niet voor niets benoemd tot Dark Sky Park. Stap de duisternis van de natuur binnen. De nacht roept.

 

Vogelhotspot en Dark Sky Park Lauwersmeer

Zelf de vogels en sterren en planeten ervaren?

Kijk voor algemene info over het gebied op np-lauwersmeer.nl.

Kijk voor een prachtige wandeling op de Roots site. En klik door op Lauwersmeer.

Meer lezen over vogels of tips krijgen voor andere leuke vogelgebieden? Bestel dan het nieuwe Roots Vogelmagazine najaar 2022.

Foto boven aan het artikel: twee ruziënde zeearenden in avondlicht in het Lauwersmeer, foto Paul Böhre

 


Meer Nieuws