Vogelhuisjes in de strijd tegen eikenprocessierups

Adinda van Kuijk

4 May 2020 .

Eikenprocessierups op het nest; Oak Procession caterpillar on their nest

Veel vogels hebben de eikenprocessierups op hun menu staan. Vooral de koolmees lust ze graag. Het ophangen van vogelhuisjes helpt dan ook bij de bestrijding tegen de eikenprocessierups. Én het is nog een natuurlijke vijand ook. Timmerbedrijf WEBO doet hier graag aan mee en kwam met het volgende idee: vogelhuisjes produceren van resthout. De teller staat inmiddels op 2500 huisjes.

Ideeënbus

Het idee om de vogelhuisjes te produceren ontstond vorig jaar. Alle medewerkers van het bedrijf mochten hun idee aandragen bij de ideeënbus. Het winnende idee bleek even simpel als zinvol. “De vraag hebben we vorig jaar al uitgezet. Net in de periode dat het probleem met de eikenprocessierups actueel was,” vertelt Judith Jansen. “Het mes snijdt aan meerdere kanten. We gebruiken resten vurenhout, de huisjes maken we samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, de vogelhuisjes helpen bij de bestrijding van de eikenprocessierups en de opbrengst gaat volledig naar een goed doel.”

vogelhuisjes in strijd tegen eikenprocessierups

Flinke productie

Het ontwerp van de vogelhuisjes komt van een projectgroep die speciaal voor dit project is opgericht. De huisjes zijn op maat gemaakt voor koolmezen. Het eerste streven is het produceren van 10.000 vogelhuisjes. Als dat is behaald, is 50.000 het nieuwe streven. Met de investering in de productielijn die hiervoor is opgezet moet dat haalbaar zijn. Nu zoeken ze alleen nog enthousiaste mensen die de eikenprocessierups willen bestrijden. De vogelhuisjes zijn op veel plekken in Nederland en België te zien. Onlangs heeft WEBO een aantal vogelhuisjes aan ouderencentra geschonken, als cadeau vanwege de huidige situatie rond COVID-19.

Goede doel

De kosten voor het produceren van de pakketjes neemt WEBO voor haar rekening. In ruil daarvoor vraagt ze aan iedereen die interesse heeft in de vogelhuisjes een kleine financiële bijdrage. Deze volledige opbrengst gaat deels naar het Rode Kruis en deels naar nog nader te bepalen lokale of regionale goede doelen. Wil je graag een vogelhuisje? Stuur dan een mail naar [email protected].

Meer weten en zien?

Koolmezen spelen een grote rol bij de bestrijding tegen de eikenprocessierups. Maar wist je dat koolmezen ook hun jongen voeren met de rupsen? Hier kun je het terug lezen.

Bekijk hier waar alle vogelhuisjes hangen. En ben je nieuwsgierig naar het productieproces? Bekijk dan deze vogelhuis vlog!

Wist je dat er maar liefst negen soorten mezen voorkomen in Nederland en België?

Veel succes WEBO met deze mooie actie!

Foto header: Michel Geven

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws