Vogels en vuurwerk, geen combinatie

René Alblas

28 December 2016 .

Vogels en vuurwerk, die horen niet bij elkaar. Dat vogels schrikken van vuurwerk is al langer bekend. Maar met de nieuwste radartechnieken is aangetoond dat alle soorten vogels in grote getale opvliegen tijdens de oudejaarsnacht. Bijgaand voorbeeld geeft de situatie rond de luchthaven van Eindhoven aan. Het eerste beeld is van 00.03 uur en het tweede beeld van 00.09 uur.

Bron: ROBIN vogelradar Luchthaven Eindhoven

Dat er zoveel vogels opvliegen is geen goed nieuws. Tijdens het opvliegen hebben de dieren last van  stress, ze verbruiken daardoor veel extra energie en die hebben ze in de koude winternachten juist hard nodig om te kunnen overleven. Bovendien kunnen niet alle vogels in het donker navigeren en in blinde paniek komen ze in botsing met gebouwen of hoogspanningskabels.

De beste oplossing is natuurlijk helemaal geen vuurwerk meer af te steken, maar dat zal op veel weerstand stuiten. Om grote groepen vogels meer rust te gunnen pleit de Vogelbescherming ervoor om binnen en rondom natuurgebieden geen vuurwerk meer af te steken.

Foto: Peter Hofman

 

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws