Vogels houden (ook) niet van vuurwerk

redactie

31 December 2013 .

Uit recent Nederlands en Belgisch onderzoek blijkt dat niet alleen huisdieren bang zijn voor vuurwerk. Vogels blijken in de oudejaarsnacht (en tijdens de knaldagen ervoor) massaal op de vlucht te slaan. De paniekreactie is het grootst in waterrijke gebieden rondom grote steden.

Wat precies de gevolgen zijn van de paniekreactie is nog niet duidelijk. Er zou volgens de Vlaamse Vogelbescherming misschien een verband kunnen zijn met massale vogelsterfte die soms in januari voorkomt, zoals in 2012 in de Amerikaanse staat Arkansas.

Ondertussen groeit de weerstand tegen vuurwerk. In Nederland is volgens een enquete van 1Vandaag meer dan de helft van de inwoners voor een algeheel vuurwerkverbod voor particulieren. Dat lijkt mooi nieuws voor alle hondjes en vogeltjes maar een echt verbod zit er voorlopig toch niet in. De meeste grote politieke partijen vinden een verbod wel sympathiek maar niet haalbaar. Bovendien zou het echte probleem –illegaal vuurwerk- er niet mee aangepakt worden.

Gelukkig maken wel steeds meer gemeentes gebruik van hun recht om bepaalde gebieden vuurwerkvrij te verklaren. Het is te hopen dat dit ook voor natuurgebieden zal gelden.

 

Foto: Vogelbescherming.be

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws