Waarom de zebra’s strepen hebben

redactie

16 February 2012 .

Al eeuwenlang buigen wetenschappers zich over de vraag wat het nut is van het strepenpatroon op een zebravacht. Ervan uitgaand dat ‘gewoon omdat het mooi is’ geen afdoende verklaring is, zijn Zweedse onderzoekers van de universiteit van Lund samen met een aantal Hongaarse collega’s in dit mysterie gedoken en komen nu met een oplossing.

Voor het onderzoek werden panelen geplaatst op het Hongaarse platteland. Effen zwarte, effen witte en gestreepte motieven. De panelen bleken een duidelijk verschil in aantrekkingskracht op vliegen te hebben. Het zwarte paneel trok veel vliegen aan, het witte al een stuk minder. Het paneel met zebra-gelijkend motief bleek verreweg het minst aantrekkelijk voor vliegen. Dat verschil in aantrekkelijheid heeft met reflectie te maken. De wetenschappers concluderen hieruit dat de strepen van de zebra er zijn vanwege de anti-vlieg functie.

Nu weten we dus waarom de zebra’s veel minder last hebben van vliegen dan bijvoorbeeld leeuwen of buffels. De vraag is of de mens hier ook iets mee kan. Zouden we minder last hebben van vliegen als we een streepjes t-shirt aantrekken?

Foto Ann Decru

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws