Waarom lopen keizerpinguïns altijd in een rijtje?

René Alblas

22 November 2016 .

Je kent het beeld vast wel uit natuurdocumentaires: keizerpinguïns die heel koddig achter elkaar aan waggelen over het ijs. De bikkels sjouwen dagenlang ononderbroken over de ijsvlaktes van de Zuidpool en leggen daarbij tientallen kilometers af. Hun gemiddelde loopsnelheid is 2,5 kilometer per uur. En meestal waait er een snijdende poolwind.

De vermoedelijke reden dat de keizerpinguïns altijd in een rijtje lopen is dat ze elkaar een beetje uit de wind houden. Om diezelfde reden kunnen deze pinguïns op hun broedplek ook een soort van pinguïnmuur bouwen, de dieren staan dan heel dicht tegen elkaar aan en vormen op die manier een soort van isolatie tegen de kou. De buitenste pinguïns vangen daarbij de meeste kou op en om niet onderkoeld te raken wordt er gewerkt met toerbeurten voor de koudste plekjes.

Wat een solidaire dieren! Maar onder dergelijke barre omstandigheden is dit gedrag ook van levensbelang. De gemiddelde levensverwachting van deze pinguïns is 20 jaar, met uitschieters tot 40.

Topfotograaf Vincent Munier verbleef 2 maanden tussen de pinguïns op de Zuidpool. Het verslag en de schitterende foto’s die hij daar maakte kun je bekijken in de nieuwste Roots, die nu in de winkel ligt of die je hier (zonder verzendkosten) kunt bestellen.

Foto: Vincent Munier

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws