Wachten op het donker

redactie

23 September 2013 .

Nachtwandelingen, sterren kijken of een vaartocht in het donker… Tijdens de Nacht van de Nacht op zaterdag 26 oktober zijn er volop duistere activiteiten. Roots bezocht de Boschplaat, die mogelijk een Dark Sky Park wordt.

2013_10_Boschplaat_Noordzeestrand_avond

Wanneer de mensen en struiken op elkaar lijken, dan is het avond, volgens de Ieren. Of, zoals de Italianen beweren: als honden en wolven niet meer van elkaar te onderscheiden zijn. Als je duisternis wilt beleven, dan is de Boschplaat op Terschelling een prima plek. Mogelijk wordt het gebied eind dit jaar zelfs benoemd tot Dark Sky Park.

 

Een Dark Sky Park is een plek waar het nog echt donker is, waar je de sterrenhemel goed kunt zien, waar lichtvervuiling geen kans heeft en waar ook aandacht is voor duisternisbeleving via nachtsafari’s en excursies om sterren te kijken. Wereldwijd zijn er elf van zulke parken, het merendeel in de Verenigde Staten. In 2013 is het nationale park Death Valley aan het rijtje toegevoegd. De Boschplaat kan nummer twaalf worden.

 

Gitzwart

Nederland is één van de dichtstbevolkte gebieden op aarde, toch is het waddengebied echt donker, hoe komt dat? Duisternisspecialist Wim Schmidt: “Voor Terschelling geldt dat er weinig mensen op Terschelling zelf wonen en dat de eerste grote lichtbronnen zoals Harlingen en Leeuwarden op zo’n dertig kilometerafstand liggen. Op satellietfoto’s zie je dan ook dat de Noordzeezijde gitzwart is.”

 

Een ander voordeel is de heldere lucht. Bij noordwestenwind stroomt er schone lucht over de Noordzee. In deze verse lucht zitten geen stofdeeltjes en vrijwel geen waterdamp die het zicht belemmeren. Dit zorgt ervoor dat je zelfs vlak boven de horizon nog sterren kunt zien. Volgens kenners is de sterrenhemel op het wad vergelijkbaar met die in Schotland en Noorwegen of met de sterrenhemel die je op 2 tot 3 km hoogte in de bergen ziet.

 

Roots-arrangement

Beleef de duisternis op De Boschplaat

Kijken naar de indrukwekkende sterrenhemel en luisteren naar de nachtgeluiden en mooie verhalen van de boswachter over De Boschplaat op Terschelling. Lezers van Roots kunnen een ‘Duisternisarrangement’ boeken dat Roots samenstelde in samenwerking met Staatsbosbeheer en Vakantiepark Tjermelân.

 

Prijs

Vrijdag tot zondag, op basis van twee personen: € 114,- per persoon. Op basis van één persoon € 145,- voor 2 nachten. Kamer met bad/ sauna op basis van beschikbaarheid.

 

Inclusief

* 2 overnachtingen hotel Tjermelan, inclusief ontbijt

* Planisfeer (draaibare sterrenkaart)

* Toeristenbelasting

* 2 dagen fiets met 7 versnellingen

* Avondexcursie met Staatsbosbeheer naar de Boschplaat. Je fiets vanaf 21:30 uur naar De Boschplaat. Bij de parkeerplaats ga je te voet verder voor een 1,5 uur durende excursie met de boswachter.

 

Boeken

Deze aanbieding is geldig bij aankomst op vrijdag 29 november 2013 en op vrijdag 28 maart 2014.

 

Info en reserveren

Reserveren: 0562-448484 of mail naar [email protected] o.v.v. Roots Duisternisarrangement. Adres: Terschelling Recreatie Vakantiepark Tjermelân, Oosterend 2, 8897 HZ Oosterend op Terschelling.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws