Het wadloopseizoen is begonnen

Daniël Mulder

4 May 2017 .

Het waddengebied, dat strekt van Nederland tot aan Denemarken, is een uniek natuurgebied dat zelfs op de werelderfgoedlijst staat. Twee keer per dag valt het wad droog, dat biedt de perfecte gelegenheid om eens een tocht te maken over dit bijzondere zeelandschap. Mei is dé maand waarin het wadloopseizoen begint. Roots heeft daarom alle organisaties op een rij gezet die in Nederland wadlooptochten aanbieden. Ook is er een nieuw wadloopboek uit.

Peilstok van wadloopgids van Stichting Wadloopcentrum Pieterburen

1 Ecomare
Plan een gezellige dag uit met de familie en laat de kinderen op zoek gaan naar allerlei soorten dieren, of ga mee met een boswachter van Natuurmonumenten, die je alles vertelt over het leven op het wad.

2 Wadlopen met kleine groepen 
Biedt speciale tochten voor kleinere groepen van maximaal twaalf personen aan. Van rustige wandelingen tot wandelingen voor de gevorderde loper. Maak bijvoorbeeld de zware oversteek naar Schiermonnikoog, of doe het wat rustiger aan door een wandeling te maken langs de Eems.

3 Wadloopcentrum Fryslân
Keuze uit een groot aantal tochten bij een van de oudste wadlooporganisaties van Nederland, voor zowel de wandelaar als de sportieveling. Leer bijvoorbeeld over de wadden tijdens een tocht langs de Holwerderbalg en het Friese wad.

4 Dijkstra wadlooptochten
Een breed aanbod voor jong en oud. Boek een tocht in hartje winter, wanneer de wadden omgetoverd zijn tot een grote ijsvlakte. Of laat je verbazen door alles dat leeft op het wad tijdens een mooie zwerftocht.

5 Wadloper.nl
Krijg in alle rust een impressie van wat het wadden, door een tocht te maken over het oostelijke deel. Ook organiseert de vereniging speciale wadlooptochtjes voor kinderen vanaf zes jaar.

6 De Vrije Wadlopers
Deze relatief jonge wadloopvereniging bied tochten aan op maat, onder leiding van ervaren wadden-enthousiastelingen. Maak bijvoorbeeld een bijzondere nachtelijke tocht van het vaste land naar Ameland, en maak een prachtige zonsopgang mee.

7 Wadgids.nl
Zowel tochten in Nederland als speciale tochten in Duitsland. Deze vereniging biedt een wandeling aan naar grenspaal no. 204, de meest noordelijke grenspaal van ons land.

8 Arenicola
Ruim aanbod aan tochten onder leiding van ervaren gidsen. Ieder jaar wordt een programma op maat samengesteld door de gidsen, met mogelijkheden om een tocht te maken naar Duitsland.

 

Het wad te voet

Wil je meer weten over wadlopen? Recent verscheen het boek Het wad te voet. Het boek is een ode aan het wadlopen en geeft aan de hand van de foto’s van Henk Postma een beeld van alles wat een wadloper tegen kan komen tijdens zijn oversteek of naar een andere bestemming op het wad. Het boek (€ 24,95) is verkrijgbaar in de boekhandel of online te bestellen.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Agenda