Wat is de allerbeste wandelroute uit 2019?

Daniël Mulder

15 January 2019 .

wandelroute

Wat is de allermooiste wandelroute van 2019? Vijf routes maken nog kans op de titel Wandelroute van het Jaar 2019. Voor het eerst komen naast routes uit Nederland en België ook routes uit Luxemburg in aanmerking. Daarmee is de trofee uitgegroeid tot een onderscheiding voor de beste (nieuwe) wandelroute van de Benelux.

1 Brabantse Kouters

Is een wandelknooppuntennetwerk van 480 km in het noordwesten van Vlaams-Brabant, deels grensoverschrijdend met Oost-Vlaanderen. Inclusief een verzorgde gids met suggestiewandelingen en veel informatie over de streek, natuur en geschiedenis. Degelijke waterbestendige en onkreukbare kaart met veel nuttige info. En bewegwijzerd met stevige houten paaltjes en ijzeren bordjes.

2 Noardlike Fryske Wâldenpad

Twee enthousiaste wandelaars ontwikkelden een route van 165 km door het nationaal landschap Noardlike Fryske Wâlden. Onverharde paden, klinkerwegen en dorpskommetjes leidden tot een prachtige route door een gebied dat wel ‘het best bewaarde geheim van Friesland’ wordt genoemd. Het pad is in twee richtingen beschreven en opgedeeld in 27 kleine ‘stappen’ van gemiddeld 6 km.

wandelroute

3 Romeinse Limespad

Tweeduizend jaar geleden liep de noordgrens van het Romeinse rijk – de Limes – dwars door Nederland. Het 275 km lange, bewegwijzerde Romeinse Limespad volgt in grote lijnen de loop van deze grens. In de gids is het thema goed uitgewerkt met een beschrijving in twee richtingen, gedetailleerde kaartjes en achtergrondinformatie. Het traject voert over smalle paadjes, door heuvelachtige bossen, over graspaden tussen velden en weiden, over dijken en jaagpaden langs rivieren. Ook passeer je historische steden, molens, forten en gereconstrueerde wachttorens.

4 Tour du Brabant Wallon

GRP127 is een route in de vorm van een 266 km lange rondwandeling ten zuiden van Brussel. Het is Romaans Brabant op zijn mooist. Gebaseerd op een toeristisch wandelpad uit 1996, maar voor driekwart volledig vernieuwd door de VZW Les Sentiers de Grande Randonnée. Met veel aandacht voor het overwegend Romaans karakter van de streek en de bovenloop van de rivier de Dijle.

Walcherse Wandelingen

Naast het alom bekende Zoutelande heeft het Zeeuwse Walcheren nog zoveel meer moois te bieden. In de wandelgids Walcherse Wandelingen staan 11 losse wandelingen en een langeafstandswandeling van 80 kilometer rond Walcheren vermeld. Met een gedetailleerde routebeschrijving, mooi kaartmateriaal en veel achtergrondinformatie.

 

De Wandeltrofee is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs. Deze is op 2 en 3 februari 2019 in Flanders Expo in Gent en op 1, 2 en 3 maart 2019 in Jaarbeurs Utrecht. Op zaterdag 2 februari reikt de jury de bijbehorende trofee uit aan de winnaar.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws