De wasbeerhond vestigt zich in Nederlandse natuur

redactie

13 November 2013 .

Sinds 1990 worden er regelmatig wasbeerhonden in Nederland waargenomen. Het is geen dier dat oorspronkelijk in de Nederlandse natuur voorkomt maar vanwege zijn aanpassingsvermogen weet hij zich een weg te banen door het druk bevolkte Nederland. De wasbeerhond is ongeveer zo groot als een vos en komt oorspronkelijk uit Azië. Het dier is naar Europees Rusland gehaald voor de bontproductie en de daar ontsnapte exemplaren breiden zich nu uit over West Europa. Er bestaat enige angst voor het dier omdat het een potentiële verspreider van ziektes is, zoals hondsdolheid en vossenlintworm. Om die reden wordt de wasbeerhond soms ook bestreden.

Maar het stoere dier weet zich te handhaven en breidt zich zelfs flink uit.

Naar schatting zijn er in Duitsland al meer dan 100.000 exemplaren en onlangs zijn er voor het eerst ook jonge wasbeerhondjes in Nederland gefilmd. Ze lijken dus definitief een deel van de Nederlandse natuur uit te gaan maken.

Vanwege zijn schattige koppie wordt de wasbeerhond ook soms als huisdier gehouden, overigens met weinig succes. Meestal eindigen deze dieren in een opvang.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws