Wat een vraag: hoe is Dierendag ontstaan?

Daniël Mulder

2 October 2023 .

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: hoe is Dierendag ontstaan? Roots duikt in de geschiedenis van deze internationale feestdag voor dieren.

Wereldwijd wordt op 4 oktober Dierendag (ook wel Werelddierendag genoemd) gevierd. Op deze dag is er extra aandacht voor dieren. Niet alleen huisdieren worden vertroeteld, ook voor wilde dieren is er meer aandacht. Dierendag mag vooral een dag lijken om je huisdier lekker te verwennen, van oorsprong is de dag bedoeld voor alle dieren op aarde.

Geboorte van Dierendag

De basis van deze feestdag voor dieren is een brief die ene Ilse Winter uit Tsjechië schreef. Zij stuurde in mei 1927 namelijk een brief aan Margaret Ford, de voorzitter van de wereldvereniging van de Dierenbescherming. Het voorstel van Winter was: laten we één dag per jaar uitgebreid denken aan dieren. Uiteindelijk is 4 oktober, de herdenkingsdag van Fransiscus van Assisi, uitgeroepen tot dierendag. Op 4 oktober 1930 is voor het eerst officieel Dierendag gehouden.

Rosse woelmuis op de uitkijk. Foto: Bendiks Westerink

Wat heeft Fransiscus van Assisi, die rond 1181 is geboren in Italië,  nu te maken met Dierendag? Na een wat wilde jeugd veranderde hij zijn leven en richtte zich op de armen en zieken in de maatschappij. Hij werd monnik (en later heilig verklaard) en gaf veel om de natuur. Op Wikipedia valt te lezen dat hij volgens de overlevering ooit zelfs een preek heeft gehouden voor dieren. Katholieken herdenken Franciscus van Assisi op 4 oktober en dat is ook de dag waarop Dierendag wordt gehouden.

Foto: Will de Kleijn

Eet Geen Dierendag

Naast extra aandacht voor je huisdier kun je dus ook omkijken naar de wilde dieren om je heen: een vetbol voor de tuinvogels ophangen of je inzetten voor de bescherming van wilde dieren. Of doe dit jaar mee aan de actie van Wakker Dier. Eet op 4 oktober geen vlees en maak van Dierendag zo echt een diervriendelijke dag. Op hun website lees je er meer over.

Meer leuke natuurberichten

Foto bovenaan: Will de Kleijn

Wat je leest in Roots november:

  • November + treevember: aanpoten!
  • Successtory: de oehoe
  • Herfstwandelen in het spoor van de Hierdense Beek (+ routekaart)
  • Natuurommetje bij Zuidlaren
  • De mooiste lezersfoto’s van eekhoorns
  • Film ‘Het wilde België’: in gesprek met de maker
  • 11x pretty in pink, van zoutmeer tot roze dolfijn

En nog veel meer. Bestel deze Roots snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws