Wat een vraag: kan een schorpioenvlieg steken?

Daniël Mulder

15 August 2022 .

schorpioenvlieg

Stel nu je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: kan een schorpioenvlieg steken? Bioloog Geert-Jan Roebers geeft antwoord.

“De omhoog gekrulde staart van een schorpioenvlieg, die alleen de mannetjes hebben, ziet er weliswaar afschrikwekkend uit, maar wordt alleen gebruikt bij de paring”, legt bioloog Geert-Jan Roebers uit.  “Beide geslachten hebben trouwens een steeksnuit. Die steken ze echter nooit in een mensenhuid. Ze gebruiken hem om het pantser van andere insecten mee te doorboren en hun prooi er vervolgens mee leeg te zuigen.”

schorpioenvlieg

Kan een schorpioenvlieg steken met die opvallende ‘eendensnuit’?

5 soorten schorpioenvliegen

Door de gevlekte vleugels en hun rare eendenkop vallen schorpioenvliegen beslist op. De achterlijfspunt van de mannetjes lijkt op een schorpioenenstaart. Ze gebruiken deze om het vrouwtje mee vast te houden tijdens de paring. Ze kunnen er niet mee steken, maar mogelijk schrikt het wel vijanden af. In Nederland komen vijf soorten schorpioenvliegen voor, waarvan de Duitse schorpioenvlieg algemeen is in allerlei open bossen.

Meer leuke natuurvragen

Foto: Getty Images

 

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws