Wat een vraag: wanneer begint de lente?

Daniël Mulder

28 February 2024 .

narcissen geven het lentegevoel

wandelroute Heino, Roots,

Er zijn twee momenten in maart waarop de lente begint in Nederland: maar wanneer precies begint welke lente? Wetenschapsjournalist Govert Schilling legt het uit.

De astronomische lente begint dit jaar op woensdag 20 maart, om 04.06 uur. Dat is het moment waarop de zon van zuid naar noord over de evenaar van de aarde beweegt. Rond deze datum duren dag en nacht overal op aarde even lang.
“Veel mensen denken dat de lente altijd op 21 maart begint”, legt wetenschapsjournalist Govert Schilling uit. “In Nederland was dat in de twintigste eeuw inderdaad iets vaker het geval dan op 20 maart. Ook in 2003, 2007 en 2011 viel het begin van de lente hier op 21 maart, maar de rest van de eeuw gebeurt het steeds op de 20ste.”

Zon door frisgroen blad zorgt voor lentesferen. Foto: Bob Luijks

Meteorologische lente

Het heeft allemaal te maken met het feit dat een jaar gemiddeld 365,2425 dagen telt, en dat corrigeren door eens in de vier jaar een schrikkeldag in te voegen. “Pas in het jaar 2102 begint de lente weer op 21 maart.

Overigens hanteren weerkundigen een andere definitie: de meteorologische lente begint altijd op 1 maart, en duurt tot en met 31 mei. Wel zo makkelijk.”

Meer artikelen over het weer

  • In de Roots-rubriek In de ban van… komen mensen aan het woord die een bijzondere fascinatie hebben voor één speciaal aspect van de natuur. Janneke Schenk is helemaal in de ban van regenbogen.
  • Weinig fascineert meer dan het weer. Naast zon, regen en wind is er meer spektakel buiten: van parelmoerwolken tot ijsbloemen en van de gordel van Venus tot walmend water. Roots belicht 5 bijzondere weerverschijnselen.

Foto bovenaan: Ernst Kremers

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws