Wat is het laagste punt op land?

Daniël Mulder

12 February 2019 .

Bijna iedereen weet wel dat de Mount Everest de hoogstgelegen plek op aarde is. Maar wie noemt zonder aarzelen de laagste plek op aarde? Een plek die niet door zee overdekt is, niet onder de grond ligt en niet gegraven is door machines of mensenhanden. Kortom, het laagste punt waar je in de open lucht kunt staan.

Dead Sea

De naam Dode Zee geeft aan dat er door het hoge zoutgehalte niets leeft. Toch hebben wetenschappers verschillende soorten bacteriën in het meer gevondenen en in de bronnen aan de rand leven kleine visjes. (Foto: iStock)

 

Het antwoord is een beetje verwarrend. Het laagste punt op land ligt namelijk in de Dode Zee. En nee, het is niet door water overdekt. De oevers van de Dode Zee liggen namelijk ook laag: zo’n 418 meter onder zeeniveau. Dit is overigens niet het zeeniveau van de Dode Zee zelf, want dat is geen zee maar een binnenmeer. En wel het laagstgelegen binnenmeer ter wereld. Geologisch is het ontstaan door een scheurtje in de aardkorst tussen de botsende continenten, minimaal 15 miljoen jaar geleden.

Meer leuke natuurvragen

Welk dier is de grootste herrieschopper op aarde?
Hoe ontstaan zinkgaten?
Wat zijn de 10 diepste zeeën en oceanen?

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws