Tegel eruit, plant erin: het is de Week van de Groene Tuin

Daniël Mulder

11 April 2022 .

Tegels vervangen voor planten of het plaatsen van een regenton: om de Nederlandse balkons, tuinen en straten te vergroenen, houdt Milieu Centraal van 12 t/m 18 april de Week van de Groene Tuin. Roots geeft alvast tips voor een vlindertuin.

Het klimaat verandert waardoor droogte én waterlast vaker voorkomen, ook in dorpen en steden. Verder neemt de soortenrijkdom af. Het zijn grote problemen, maar als individu kun je zelf iets doen om deze veranderingen tegen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan tegels uit je tuin vervangen voor meer groen. Voor iedereen die meer groene inspiratie nodig heeft houdt Milieu Centraal van 12 t/m 18 april de Week van de Groene Tuin.

week van de groene tuin

Geveltuin in Amsterdam. Foto: Melchert Meijer zu Schlochtern

Week van de Groene Tuin

Tijdens de Week van de Groene Tuin krijg je dagelijks groene én duurzame tips. Door je tuin, balkon of straat te vergroenen, zorg je namelijk voor minder wateroverlast en hittestress die worden veroorzaakt door het veranderende klimaat. En door het planten van bomen en struiken verwelkom je ook insecten, vogels en andere dieren. Daarmee stimuleer je de soortenrijkdom. Meer informatie over groene tuintips vind je hier.

Gehakkelde aurelia. Foto: Paul Böhre

5 tips voor een vlindertuin

Dat een vlinderstruik vlinders naar je tuin lokt weten de meeste mensen wel. Zo’n struik biedt volop nectar waar vlinders van kunnen drinken. Wat kun je nog meer doen? Roots geeft tips:

1 Plant klimop: sommige planten hebben een dubbelfunctie. Klimop biedt nectar in het najaar en in de zomer voedsel voor de rups van het boomblauwtje.

2 Kies voor vuilboom: de citroenvlinder is een van de bekendste tuinvlinders, die het de laatste jaren zwaar heeft. Vuilboom (ook wel sporkehout genoemd) is de voedselplant van de citroenvlinderrups, maar biedt ook nectar voor vlinders.

3 Creëer beschutte plekjes: lekker opwarmen uit de wind en in de zon kan bijvoorbeeld in de beschutting van een haag. Om te kunnen vliegen moet een vlinderlijf opwarmen tot ongeveer 25 graden.

 4 Zorg constant voor nectar: vlinders vliegen grofweg van april tot september. Om meer soorten naar je tuin te krijgen, kies je voor planten met verschillende bloeitijden. Aster en hemelsleutel (sedum) zijn bijvoorbeeld goede najaarsbloeiers. Ook planten als seringen en kamperfoelie zijn zeer geschikt, die ruiken bovendien heerlijk.

5 Laat brandnetels staan: rupsen van de kleine vos, dagpauwoog, landkaartje en atalanta leven uitsluitend van grote brandnetel. Laat ze dus staan in een onopvallend hoekje!

Bijenhotel. Foto: Daniël Mulder

Meer tuinartikelen

  • Rond deze tijd gaan we weer volop aan het werk in de tuin. Denk echter ook aan de dieren. Ruim niet te veel tuinafval op. Lees hier waarom het goed is om wat te laten liggen.
  • Welke functie hebben naaktslakken in je tuin?
  • Als je je tuin vogelvriendelijk inricht, zullen ze jouw ‘groene oase’ ook snel ontdekken. In dit nieuwe Roots-boek lees je welke soorten je in de tuin kunt aantreffen en hoe je er nog meer naar je tuin kunt lokken.

Foto bovenaan: Melchert Meijer zu Schlochtern

 

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws