Weekend paddenstoelen zoeken met Roots

redactie

2 October 2014 .

Altijd al eens een blauwzwarte stekelzwam of een klaprooswasplaat van dichtbij willen zien en fotograferen? Ga dan mee met een paddenstoelenweekend in Drenthe en Friesland, georganiseerd door Roots en BirdingBreaks. Roots-lezers krijgen € 30 korting.

marjon van der vegte1

Vind je paddenstoelen op naam brengen moeilijk, en het goed fotograferen ook? Ga dan mee met paddenstoelenkenner Herman Sieben. Tijdens een bijzonder weekend paddenstoelen zoeken (31 oktober t/m 2 november) worden de ingewikkelde facetten rond paddenstoelen ruimschoots belicht. De nadruk ligt op het herkennen van paddenstoelensoorten in het veld. Daarnaast geeft Sieben uitleg over de buitengewoon interessante ecologie en functie van schimmels en worden een aantal ecologische bijzonder waardevolle en paddenstoelrijke natuurgebieden in Drenthe en Friesland bezocht.


Zoals het Drents-Friese woud en Dwingelderveld. Hier komen meer dan 800 soorten paddenstoelen voor, waaronder 140 soorten die op de zogenaamde rode lijst staan: zeldzame of (sterk) bedreigde soorten. Een waar paddenstoelenparadijs dus. Op zondag breng je een bezoek aan het wasplatenreservaat bij Heerenveen, het eerste graslandgebied dat is aangewezen als paddenstoelennatuurreservaat. Met 25 soorten het rijkste wasplatengebied van Nederland en meteen ook een van de beste wasplatengebieden van West-Europa. Wasplaten worden wel de orchideeën onder de paddenstoelen genoemd en groeien alleen op weilanden waar nog nooit kunstmest is gebruikt.


Vanzelfsprekend is er ruim de gelegenheid om foto’s te maken, en krijg je daarbij tips van Sieben. In het hotel kun je meegenomen materiaal met de microscoop en binoculair bekijken en zal ingegaan worden op de culturele en culinaire aspecten van paddenstoelen. Welke soorten kun je eten en welke absoluut niet?


Kijk voor meer informatie en aanmelden op Birdingbreaks.Vermeld Reiscode NL 14-07.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws