Worden wespen aangetrokken door zoete parfum?

Daniël Mulder

11 July 2022 .

wespen

Maakt één zwaluw zomer? Leggen spinnen eitjes onder je huid? En kunnen vleermuizen verstrikt raken in je haar? Roots ontrafelt regelmatig een broodjeaapverhaal. Deze keer: worden wespen aangetrokken door parfum?

Wespen worden aangetrokken door zoet eten en zoete drankjes, dat is bekend. Het moment waarop wespen op zoek gaan naar zoetigheid is een aanwijzing dat de wespennesten volgroeid zijn en de koninginnen en mannetjes op het punt staan om uit te vliegen. De taak voor de nog levende werksters zit er dan op. Ze hoeven de larven in het nest niet meer te voeren met allerlei insecten.

Foto: Noortje Russel

De werksters hebben dan wel een probleem, ze krijgen geen beloning meer van de larven in de vorm van zoetigheid. De makkelijkste weg om toch zoetigheid te bemachtigen is het bezoeken van terrassen en campings waar mensen zoetigheden nuttigen. In augustus begint het feest meestal. Maar in goede wespenjaren ook al in juli.

Lekkere parfum

Maar worden ze ook aangetrokken door een zoet parfum? Het antwoord is: ja. De sterke geur van een parfum is voor een wesp ‘natuurvreemd’. Het brengt hem in de war en hij kan hierdoor fel reageren. Dit kan zelfs een mogelijke aanval uitlokken. Een sterk ruikend parfum kun je dus beter vermijden wanneer je de natuur in trekt of wanneer je weet dat er veel wespen in de buurt zijn.

Meer leuke weetjes over wespen

Van Roots: Doe-boek Insecten

Een lieveheersbeestje, bromvlieg en vlinder ken je misschien wel, maar hoe zien hun baby’s eruit? En wat éét een lieveheersbeestje eigenlijk? Hoeveel keer per seconde klappert een mugje met zijn vleugels? Waar leggen sprinkhanen hun eitjes?  En hoeveel poten heeft een spin?

Ga op ontdekking en beleef de wondere wereld van insecten. Ga samen met je (klein)kind op ontdekking en beleef de wondere wereld van insecten. Na het lezen, kleuren en puzzelen kun je precies vertellen hoe het zit. Bestel eenvoudig & snel online via Roots.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Dieren