Wilde kat in Limburg

redactie

5 February 2014 .

Onlangs is er een wilde kat in Zuid Limburg gesignaleerd. Het dier is gefotografeerd met een zogenaamde cameraval, een camera zonder fotograaf maar met een sensor die ervoor zorgt dat er een foto wordt gemaakt zodra er een beweging in de buurt is.

Het is opmerkelijk dat binnen een jaar tijd al twee keer een wilde kat op deze manier is vastgelegd in Nederland. Het dier is hier zeer zeldzaam.

Bij onze buren is dat anders. In de Franse Vogezen, de Ardennen en de Eifel komen redelijk wat wilde katten voor. En het aantal daar groeit. Vermoedelijk is dat de reden dat de dieren op zoek gaan naar nieuwe territoria. Overigens is dat nog niet zo makkelijk voor de wilde kat. Het dier mijdt alle ‘mensendrukte’ en heeft behoefte aan een bosrijke omgeving. Om in Nederland te komen moet de wilde kat echter diverse dorpen, spoorwegen, autowegen en open stukken oversteken.

Er wordt in de grensstreek door diverse natuurorganisaties wel gewerkt aan het verbeteren van de omstandigheden voor de wilde kat, en dat lijkt nu dus al zijn vruchten af te werpen.

wilde-kat-vs-huiskat-jeroen-helmerDe grote vraag bij het zien van een wilde kat is of het niet een ontsnapte huiskat is. Maar dat is vrij snel te verifiëren: de rugstreep van een huiskat is kort, en alleen zichtbaar op de rug. Die van de wilde kat loopt door op de staart. Zie ook de tekening van Stichting Ark.

 

De bovenstaande foto is van Fabrice Cahez en komt uit een artikel dat eerder in Grasduinen is verschenen

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws