Wilde zwanen in Nederland

René Alblas

6 January 2018 .

Het gaat goed met de wilde zwanen. Deze zwanen die vooral in noordelijke streken leven(IJsland, Scandinavië), waren begin vorige eeuw bijna uitgestorven. Maar dankzij de inspanningen van natuurbeschermers in die landen is het dier er weer bovenop gekomen en worden er nu zo’n 100.000 exemplaren geteld.

Broeden doet de wilde zwaan vooral in het hoge noorden, maar af en toe vindt er ook een broedgeval plaats in Nederland, sinds 2013 zijn er twee broedparen gesignaleerd. ‘s Winters trekken de dieren naar het zuiden en dan komen er veel meer wilde zwanen naar Nederland. Hoeveel dat er precies zijn, hangt af van de strengheid van de winter. Bij zachte winters is er weinig noodzaak om ver zuidwaarts te trekken en blijven de zwanen in Zuid Zweden, de Baltische staten, Noord Duitsland en Denemarken. Bij strengere winters komen er veel meer onze kant op, tot zo’n 4000.

Waar vind je wilde zwanen?

Een favoriet Nederlands overwinteringsgebied is het Lauwersmeer. Andere plekken zijn de Friese kust, de Amsterdamse Waterleidingduinen, de Gouwzee (bij Marken) en de Veluwe Randmeren (bij Elburg).

Meer lezen over wilde zwanen? Kijk in de nieuwste Roots, die kun je hier bestellen.

foto: Erik de Just

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws