Win een boomspiegel-plantenpakket van de Guerilla Gardeners

Marloes Blom

3 August 2022 .

boomspiegel

Zo'n groene boomspiegel staat vrolijk en is een festijn voor bijen en vlinders

Je hebt vast weleens van de Guerilla Gardeners gehoord. Hun missie juichen we van harte toe: grijze buurten omtoveren tot groene oases. Voor het Nationale Boomspiegelfeest in oktober geven ze nu plantenpakketten weg om boomspiegels te vergroenen. De zinderend hete zomerdagen maken heel duidelijk hoe belangrijk (meer) groen is, vooral in steden. Dus waag een kans – en wie weet win je zo’n fijn plantenpakket. 

De Guerilla Gardeners

Guerrilla Gardening begon in de jaren zeventig van de vorige eeuw in New York met de ‘Green Guerrilla’s’. Een groep bewoners die de verpaupering in hun buurt zat was en een buurttuin begonnen, waar de hele buurt van genoot. Al snel stonden wereldwijd guerilla gardeners op – ook in Nederland. In steeds meer steden zie je nu geveltuinen en kleine tuintjes rondom bomen, waar eerst alleen maar zand lag. Inmiddels is er ook de site guerillagardeners.nl, vol met verhalen over guerrillatuinieren, inspiratie, tips en een webshop.

Nationaal Boomspiegelfeest: 1 – 9 oktober

Vorig jaar organiseerden de Guerilla Gardeners voor het eerst het Nationale Boomspiegelfeest, waarbij ze op allerlei plekken in het land boomspiegels aanplantten. Want, zo stellen ze, “groene boomspiegels fleuren de straat op, én zijn goed voor bijen en vlinders”. Het collectief heeft zichzelf een ambitieus groen doel gesteld: 1 miljoen vergroende boomspiegels in 2030.

Dit jaar organiseren ze daarom weer het Boomspiegelfeest, tussen 1 en 9 oktober. Deze keer hebben ze er een actie aan gekoppeld waarbij je kans maakt op een gratis plantenpakket met biologische planten, bollen en zaden. Genoeg voor minstens 5 boomspiegels in je straat: je doet dus samen met je buren mee. Win je één van de veertig plantenpakketen? Dan ontvang je ‘m op tijd om de planten in de grond te zetten tijdens het Nationale Boomspiegelfeest begin oktober. Heb je wat hulp nodig om je buren te overtuigen van groene boomspiegels? Guerilla Gardeners bedacht de Handleiding ‘Buurt betrekken’.

boomspiegel

Een groene boomspiegel staat vrolijk en is een festijn voor bijen en vlinders | Foto Ineke van Zanten

Zo maak je kans op een plantenpakket

 1. Vul vóór 15 augustus dit formulier in via guerillagardeners.nl. Daarbij gaat het om je contactgegevens, maar ook om de boomspiegels in je straat die je graag zou vergroenen.
 2. Guerrilla Gardeners bepaalt welke straten een pakket krijgen. Daarbij geldt niet ‘wie het eerst komt, die het eerst maalt’: ze kijken naar een verdeling over het land, en ook naar je motivering. In verband met financiële steun van de Gemeente Utrecht zijn tien van de veertig pakketten voor straten in de provincie Utrecht.
 3. Uiterlijk half augustus hoor je of je een van de pakketten krijgt. Ben je een van de gelukkigen, dan moet je wel de verzendkosten (€ 9,95) betalen. Hoe je dat doet hoor je dan per mail.
 4. Het pakket ontvang je uiterlijk eind september via de partner van Guerilla Gardeners: Heliant.
 5. Tijdens het Boomspiegelfeest tussen 1 en 9 oktober kun je de planten – samen met je buren – planten.

De Guerilla Gardeners adviseren om je boomspiegel(s) aan te melden bij je gemeente. Dan krijg je vaak een ‘zelfbeheer’-tegel of -bordje, en wordt je tuintje met rust gelaten. Misschien doet je gemeente zelfs wel mee met het Nationale Boomspiegelfeest en kun je via je gemeente zaadjes, bollen of planten krijgen. Op deze kaart zie je welke gemeenten in 2022 meedoen aan het Nationale Boomspiegelfeest.

Het plantenpakket

Het plantenpakket heeft een waarde van € 120 en bevat de volgende planten:

 • 5 x Wilde marjolein (Origanum vulgare)
 • 5 x Dagkoekoeksbloem (Silene dioica)
 • 5 x Ruigklokje (Campanula trachelium)
 • 10 x Lievevrouwebedstro (Galium odoratum)
 • 5 x Donkere ooievaarsbek (Geranium phaeum)
 • 5 x Gele dovenetel (Lamiastrum gaelobdolon)
 • 100 x bloembollen Middelste sneeuwroem (Chinodoxa luciliae)
 • 5 x zakjes ‘Bloempracht in je boomspiegel’
 • 5 x ‘stap voor stap’ instructie voor het inplanten van je boomspiegel

Vis je achter het net? Dan kun je waarschijnlijk alsnog een plantenpakket bestellen via Guerilla Gardeners – alleen moet je die dan wel betalen. Je kunt natuurlijk ook zelf een pakket samenstellen. De Guerilla Gardeners tippen welke planten het best groeien in je boomspiegel: de ‘boomspiegel besties‘. Hoe je zo’n groene boomspiegel precies aanlegt lees je ook op hun site.

boomspiegel

Donkere ooievaarsbek (Geranium phaeum) is een van de planten in het pakket | Foto Getty Images

BRON: GUERILLA GARDENERS
FOTO: INEKE VAN ZANTEN (FOTO BOVENAAN) | GETTY IMAGES

Meer lezen

 • Neem absoluut géén planten en stekjes mee uit het buitenland, zo waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dat leuke lavendelplantje of olijfboompje kan heel goed besmet zijn met de Xylella-bacterie, veroorzaker van de dodelijke plantenziekte xylella.
 • Nederland telt circa 600 veelvoorkomende stoepplanten. Toch kijken maar weinig mensen echt naar de plantenwereld onder hun voeten. De Hortus botanicus Leiden werkt daarom al een tijdje aan het project Stoepplantjes.
 • Wil je iets doen om wilde bijen te helpen? Met deze Roots-tips tover je je tuin om in een bijentuin.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws