Winnaars IGPOTY: De kracht van het kleine

René Alblas

23 May 2019 .

Elk jaar organiseert de Engelse Royal Botanic Gardens de fameuze fotowedstrijd IGPOTY. Het is de grootste en een van de meest prestigieuze tuinfotowedstrijden ter wereld en een etalage voor het beste fotowerk ter wereld.

Dat de International Garden Photographer Of The Year (IGPOTY) al twaalf jaar op rij zo veel topfotografen lokt, heeft alles te maken met het feit dat het begrip ‘tuin’ in deze wedstrijd behoorlijk ruim wordt genomen; er is daardoor veel ruimte voor creatieve beelden en de deelnemende fotografen maken daar elk jaar opnieuw optimaal gebruik van. Voor professionele natuurfotografen is deze wedstrijd een mooie manier om hun werk ook eens buiten de echte natuurfotografiefestivals te tonen. Maar ook veel amateurnatuurfotografen uit alle delen van de wereld laten in hun werk zien dat je in je eigen achtertuin of omgeving vaak de mooiste foto’s kunt maken.

Ontrollen – Ashley Moore 3e prijs in de categorie macro art Gemaakt in Kings Canyon National Park, Californië, VS.

 

Kleine pimpernel – Ian Gilmour 2e prijs in de categorie macro art Gemaakt in West Yorkshire, Groot-Brittannië.

Macro

Uit de vele categorieën waarvoor dit jaar foto’s konden worden ingezonden, kozen wij een beelden uit de serie macro art. Die bewijst heel mooi dat voor de IGPOTY-jury vooral de originele benadering van een onderwerp telt. De technische kwaliteit van het beeld is natuurlijk ook belangrijk, maar niet leidend in de beoordeling. In macrofotografie worden de planten- en dierenwereld op een totaal andere schaal getoond. Het vergt niet alleen een goede beheersing van de techniek, maar vereist ook een andere blik op je onderwerp. Dat leidt vaak tot verrassende en altijd mooie inzendingen. Dit jaar verdedigden fotografen Trui Heinhuis, Claudia de Jong en Rob Blanken de Nederlandse eer in deze categorie.

IGPOTY 2020

De inzendtermijn voor de 13e IGPOTY-competitie is inmiddels geopend. Kijk op igpoty.com voor meer informatie.

Eendagsvliegen – Petar Sabol 1e prijs in de categorie macro art Gemaakt in Goričan, Kroatië.

 

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie