Winnen: postzegels met planten

Daniël Mulder

11 May 2017 .

Echte koekoeksbloem

De Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen heeft 2017 uitgeroepen tot het ‘Jaar van de Botanische Tuin’. Tien prachtige postzegels en een fraaie eerstedagenvelop vormen een eerbetoon aan deze oases van rust in de stad. De foto’s van de planten op de zegels zijn trouwens gemaakt door Edwin Giesbers, die ook vaak voor Roots fotografeert.

Nederland kent ruim dertig botanische tuinen. Ter ere van het Jaar van de Botanische Tuinen ontwierp PostNL tien postzegels met bijzondere planten en de Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren ontwierp een sierlijke eerstedagenvelop. De postzegels en de eerstedagenvelop zijn sinds kort te koop via internet en postzegelhandelaren. Roots mag tien eerstedagenveloppen weggeven.

Flora op zegels
In dit jaar van de Botanische Tuinen staan op de postzegels afbeeldingen van bijzondere planten en bomen uit botanische tuinen in Nederland. Op de tabs naast de postzegels is de Nederlandse naam van de plant of boom te lezen, met de naam van de botanische tuin waar hij te vinden is. Op de achtergrond van het postzegelvel staat een uitvergrote foto van een blad met fijn vertakte nerven.

In de postzegelhandel waren vroeger de enveloppen zonder zegels los te koop. Verzamelaars frankeerden ze en stuurden ze op de dag van afstempeling (in een omslag) naar de PTT, om ze daar op de dag van uitgifte af te laten stempelen. Na 1960 gingen steeds meer verzamelaars de enveloppen ‘blanco’ – ofwel zonder adres – verzamelen. Oudere eerstedagenveloppen zonder adres zijn schaars. Eerstedagenveloppen zijn een geliefd verzamelobject voor themaverzamelaars en zijn ook los verkrijgbaar.

Roots mag er 10 weggeven. Kans maken op een botanische eerstedagenvelop? Doe mee en vul voor 17 mei 2017 je gegevens in:

(function(d, s, id) {
window.Wishpond = window.Wishpond || {};
Wishpond.merchantId = ‘1194368’;
Wishpond.writeKey = ‘da0615714946’;
var js, wpjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “//cdn.wishpond.net/connect.js”;
wpjs.parentNode.insertBefore(js, wpjs);
}(document, ‘script’, ‘wishpond-connect’));

Foto header: Edwin Giesbers

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws