Winterslaap en winterrust

René Alblas

23 November 2020 .

Wat is het verschil tussen winterslaap en winterrust? Sommige dieren, zoals egels, vleermuizen, hazelmuizen en hamsters houden een winterslaap. Andere dieren, zoals beren, dassen en eekhoorns houden een winterrust.

Wat is het verschil? Tijdens de winterslaap zakt de lichaamstemperatuur flink (bijna tot 0 graden), de ademhaling en het hartritme worden op een laag pitje gezet. De winterslaap is ook continue, dieren in winterslaap ontwaken niet tussendoor.

Tijdens de winterrust dalen de hartslag en ademhalingsfrequentie wel, maar daalt de lichaamstemperatuur slechts een paar graden. Bovendien ontwaken winterrustende dieren af en toe om even wat te eten.

Uit recent onderzoek blijkt dat het verschil tussen winterslaap en winterrust niet altijd zo duidelijk is. Zo blijken winterrustende beren hun lichaamstemperatuur ook flink te verlagen.

De winterslaap van dieren blijkt ook gelijkenissen te vertonen met de winterdepressie die sommige mensen hebben.

Er bestaat ook een facultatieve winterslaap, waarbij het weer of de hoeveelheid voedsel bepalen of er wel of niet geslapen wordt tijdens de winterperiode. Dit verschijnsel komt onder andere voor bij sommige soorten prairiehonden.

Zwangere ijsberenvrouwtjes houden een winterrust. De mannetjes zijn het hele jaar actief.

Slapende ijsbeer. Winterrustende ijsbeervrouwtjes brengen de meeste tijd door in een hol in de sneeuw. Foto: Jonny Verheyden

Meer natuur? Ons november-nummer is nog t/m 3 december met gratis verzending te bestellen.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws