Wisenten kijken in De Maashorst

René Alblas

16 June 2016 .

Zo’n honderd jaar geleden was de wisent uitgestorven in het wild. Om de diersoort te redden is er een programma gestart met een aantal dieren die in gevangenschap leefden. Daardoor leven er weer wisenten in het wild sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw. Maar nog altijd wordt de diersoort bedreigd. Er wordt echter veel aan gedaan om de toekomst van de wisent te verbeteren.

 

Zo lanceerde Rewilding Europe in 2014 het Bison Rewilding Plan. Het doel was om op vijf verschillende Europese locaties kuddes te creëren van ruim honderd dieren. In Europa lopen er nu zo’n 3500 wisenten rond in het wild.

 

In Nederland lopen momenteel op drie plekken wisenten: in het Kraansvlak (sinds 2011), De Maashorst (sinds maart 2016) en op de Veluwe (april 2016). De wisenten in De Maashorst en op de Veluwe komen uit de European Wildlife Bank, ook een initiatief van Rewilding Europe.

 

De wisenten die in De Maashorst in Brabant zijn te bezoeken, lopen er pas sinds enige tijd en moeten dus nog een beetje wennen. Daarom kan het publiek nog niet op eigen houtje de dieren gaan bekijken. Maar er worden wel speciale wisentenexcursies georganiseerd door het Natuurcentrum De Maashorst. De wisentenwandelingen zijn op woensdagmiddag en zondagochtend. Alle info hierover vind je op de site van het Natuurcentrum.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws