Witte en zwarte gratie

redactie

25 October 2011 .

Het gaat goed met de ooievaar! De grote witte vogel heeft de afgelopen jaren een flinke groei meegemaakt in Nederland. Waren er in de tachtiger jaren van de vorige eeuw nog maar een paar broedparen over, nu struikel je erover op vele plekken in Nederland (in 2008 waren er 700 paren).

Zijn zwarte collega doet het ook redelijk. Al heel lang broedt deze vogel niet meer in Nederland omdat zijn favoriete leefgebied (natte bossen, de zogenaamde ooi- en broekbossen) bijna verdwenen zijn. In de Gelderse Poort en in Limburg wordt er alles aan gedaan om het de zwarte ooievaar weer naar de zin te maken. En dat lukt! Steeds vaker wordt hij weer gesignaleerd in en boven natuurgebieden als de Hamert, de Peel, Kempen-Broek, en de Gelderse Poort. Overigens vooral in de maanden mei en augustus. Het gaat dan wel om solitaire vogels of kleine groepjes.

Echt veel zwarte ooievaars kun je zien bij de Straat van Gibraltar, als de dieren in de herfst naar het zuiden trekken.

 

Op bijgaand amateurflimpje (liefst zonder geluid te bekijken) zie je in het gebied De Banen, bij Nederweert witte en zwarte exemplaren gezellig doorelkaar heen scharrelen.

Nog een leuk filmpje over zwarte ooievaars in de Gelderse Poort.!

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws