Wolf in Drenthe, binnenkort definitieve vestiging?

René Alblas

25 May 2018 .

Sinds enige maanden verblijft er een wolf in Drenthe. Het dier bevindt zich al een tijdje op min of meer dezelfde plek. Dit lijkt een opmaat naar een definitieve vestiging van de wolf in Nederland. Officieel is er sprake van een wolven-territorium als een wolf langer dan een half jaar in een bepaald gebied verblijft.

Om precies te bepalen hoe lang deze wolf al op deze plek verblijft is nader onderzoek nodig. En er moet ook nog bepaald worden of het één wolf is of meerdere exemplaren. Er zijn meerdere waarnemingen van een wolf in de omgeving van Midden-Drenthe. Het kan steed om hetzelfde dier gaan, maar het kan ook om verschillende wolven gaan. Dat is momenteel nog niet duidelijk.

Camera’s

In het gebied hangen nu meerdere camera’s om de wolf/wolven goed in de gaten te houden. En er wordt druk gezocht naar fysieke markeringen zoals wolvenkeutels, omdat daarmee ook het DNA kan worden vastgesteld.

Het provinciebestuur is nauw betrokken bij dit wolvenavontuur. Ze geven aan de exacte vindplekken van de Drentse wolf/wolven niet bekend te maken, om wolventoerisme te voorkomen.

De kans dat het een enkel exemplaar betreft is groot. Jonge wolven die net uit de roedel zijn gestapt gaan doorgaans in hun eentje op zoek naar een nieuwe vestigingsplek.

Ongeruste boeren

Onder schapenboeren in Drenthe is inmiddels enige onrust ontstaan. Zwervende wolven vallen inderdaad vaak vee aan, voornamelijk schapen. Eenmaal gevestigd, laten de wolven het vee vaak met rust omdat ze hun leefgebied goed kennen en daar dan voornamelijk jagen op wilde prooien.

Via het zogenaamde Faunafonds worden gedupeerde boeren gecompenseerd.

Op dit filmpje is de Drentse wolf goed te zien, zo ziet Nederlandse natuur eruit anno 2018!

Foto bovenaan: Vincent Munier

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws