Wolf die mensen benadert wordt doodgeschoten

redactie

28 March 2014 .

Wolven zijn welkom in Nederland, mits ze niemand tot last zijn. Want een wolf die zonder aanleiding agressief reageert op mensen, moet verwijderd worden. Datzelfde geldt voor een wolf die agressief is tegen honden die door hun baas worden uitgelaten. Met verwijderd wordt in de praktijk gedood bedoeld.
SONY DSC
Dat staat in het Voorstel voor een wolvenplan 2.0, dat onderzoeksbureau Alterra op verzoek van het ministerie van Economische Zaken heeft gemaakt. Omdat de wolf een op Europees niveau zwaar beschermd dier is, is doodschieten behalve in vastgelegde uitzonderingsgevallen strafbaar. Als zich wolven in Nederland vestigen, wat deskundigen op vrij korte termijn verwachten, is Nederland verplicht te zorgen voor een rustig leefgebied, voldoende voedsel, veiligheid en tolerantie van het dier.

 

Omdat de wolf wettelijke bescherming heeft, kan eventuele schade die hij aanricht door bijvoorbeeld vee van een boer te verorberen, worden vergoed via het Faunafonds, schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer in een reactie op het Wolvenplan 2.0 van Alterra. Volgens Dijksma is het vooral aan de provincies om te bepalen met welke aanbevelingen zij op korte termijn aan de slag gaan. De provincies zijn verantwoordelijk voor het natuurbeleid.

 

Om de dieren niet te lokken, moet er een landelijk verbod komen op het voeren van wolven. Wolven die uit zichzelf naar mensen toe komen, moeten verjaagd worden. Een wolf die honden doodbijt, is een moeilijk geval volgens de deskundigen, aangezien veel mensen daar boos over zullen zijn. Doodschieten is dan een optie. (Bron: ANP)

 

Foto: Jeanne Bastiaans

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws