Wolf nummer 2 heeft zich gevestigd op de Veluwe

Daniël Mulder

4 juni 2019 .

Wolf stalking in the forest

Een tweede wolf heeft zich gevestigd op de Veluwe. Dat blijkt uit het monitoringsonderzoek van de Wageningen Universiteit. In de periode van 1 februari tot en met 1 mei 2019 waren er in totaal zes wolven in Nederland, waaronder een in Limburg.

Er woonde al officieel één wolf (GW998f) .in Nederland, op de Noord-Veluwe. Maar uit DNA-analyse van wolvenkeutels blijkt dat er nu ook officieel een woont op de Midden-Veluwe. De onderzoekers hebben vastgesteld dat wolvin GW960f zich eind april, zes maanden na de eerste waarneming, nog steeds op de Midden-Veluwe bevond. Deze periode van een half jaar betekent dat zij de tweede wolf is die zich officieel in Nederland heeft gevestigd.

De wolvenkeutels worden verzameld door vrijwilligers van het Wolvenmeldpunt. Keutels van een wolf zijn redelijk eenvoudig te herkennen. Ze zijn ruim 25 centimeter lang, 3 centimeter dik en ze bevatten veel haar en botresten van wilde dieren erin. Uit de DNA-analyse blijkt dat bij driekwart van de gevonden keutels het inderdaad om een wolvenkeutel ging. In de andere gevallen waren de keutels afkomstig van een vos of een hond. Voor iedere wolvenkeutel is een eigen DNA-profiel gemaakt. Zo kan worden bepaald welk dier waar  aanwezig is.

 

Pups op de Noord-Veluwe?

De eerste wolvenvestiging was in februari dit jaar groot nieuws. Deze wolvin leeft nog altijd op de Noord-Veluwe. Eind januari is daar ook een mannelijke wolf (GW893m) gezien. Uit onderzoek blijkt dat het mannetje nog minstens acht keer in het territorium van het vrouwtje is geweest. Dit doet sterk vermoeden dat ze een paar vormen. Formeel is daar pas sprake van als ook het mannetje een half jaar aanwezig is in hetzelfde gebied. Ook is het niet uitgesloten dat beide wolven met elkaar hebben gepaard. Of er ook pups zijn, is onbekend.

Verder lezen over de wolf

10 leuke wolvenweetjes
Ken je dit mooie fotoboek al over de Europese wolf?


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws