De wolf terug in Drenthe?

René Alblas

30 November 2016 .

De hele provincie was gisteren in rep en roer. Is de wolf terug in Drenthe? Medicijnbezorger Maarten Kluitenberg ontdekte tijdens zijn dagelijkse route iets bijzonders in de velden bij het dorpje Wachtum.Hij zag er een ‘wolfachtig beest’ rondlopen. Hij maakte er zo gauw als hij kon een foto van. Daarna zag hij het beest richting het dorp Zwinderen rennen.
Of Maarten daadwerkelijk een wolf had gezien was niet direct duidelijk. Een wolvenexpert die de foto bekeek kon geen duidelijke conclusies trekken: “Het is altijd lastig om via een foto in te schatten of het echt om een wolf gaat. De staart van deze ‘wolfachtige’ lijkt iets meer krullend, terwijl de staart van een wolf normaal gesproken gewoon recht naar beneden staat.”

Inmiddels hebben de experts van Wolven in Nederland filmpjes en foto’s van het dier bekeken, zij hebben aangegeven dat het hier niet om een wolf gaat. Diverse kenmerken aan het uiterlijk stroken niet met die van een wolf. Is de wolf terug in Drenthe? Nee dus. Het was een wolfhond.

Wolven in de Nederland ontvangt graag dit soort meldingen. “Hoewel wij vaker meldingen krijgen van een dier dat toch een wolfhond blijkt te zijn, zijn wij altijd erg blij met deze meldingen, zeker wanneer er beeldmateriaal beschikbaar is. Alleen zo kunnen wij een goede inschatting maken over de waarschijnlijkheid dat het een wolf betreft. Uiteraard kan alleen DNA onderzoek, bijvoorbeeld uit een wolfskeutel zoals in september nabij Beuningen, 100% zekerheid geven.

Meldingen doorgeven kan hier.

De Drentse wolf, die een wolfshond bleek te zijn. Foto: Maarten Kluitenberg

 

Een Tsjechische wolfhond. Dit is een kruising tussen een wolf en een hond, in dit geval een Duitse herder.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws