Wolven in Noorwegen : laat ze leven

René Alblas

17 October 2016 .

De wolven in Noorwegen worden bedreigd. Onlangs nam de Noorse overheid het besluit om maar liefst 70 procent van de gehele Noorse wolvenpopulatie te doden. Het gaat in totaal om 47 wolven die een ‘doodsvonnis’ hebben gekregen.

Het doel van deze slachtpartij is het beschermen van het vee van de Noorse boeren.

Overal in de wereld is met verbijstering gereageerd op deze beslissing. Maar alle argumenten die tot nu toe werden aangevoerd maakten weinig indruk in Oslo. Nu zijn er ook tegengeluiden uit een land met ervaring in het uitroeien van wolven.

Mongolië heeft in de loop der jaren ook een flink deel van zijn wolven uitgeroeid en nu weten ze waar dat toe leidt. Het doden van wolven blijkt onvoorziene gevolgen te hebben. Het ontbreken van toproofdieren zorgt ervoor dat  infectieziekten zoals mond-en klauwzeer zich veel sneller verspreiden onder wilde dieren en de veestapel in Mongolië. Het kost miljarden om deze infectieziekten te bestrijden. Wolven zijn nuttige roofdieren omdat ze de zwakkere wilde dieren en vee eruit pikken en daarmee de populaties gezond houden.

De Mongoolse overheid heeft daarom een paar jaar geleden besloten om de jacht op wolven te verbieden. Het WNF-kantoor in Mongolië heeft een brandbrief gestuurd aan de Noorse regering om af te zien van het plan en te leren van de ervaringen van het Centraal-Aziatische land.

Misschien brengt deze onverwachte Mongoolse waarschuwing de Noorse regering op andere gedachten.

Overigens is Noorwegen altijd al strenger geweest in het reguleren van de wolvenstand dan buurland Zweden. Natuurbeschermers in de Noors/Zweedse grensstreek zeggen al jaren dat de dieren maar beter kunnen besluiten aan de Zweedse kant te blijven. Omdat ze daar minder kans lopen neergeknald te worden.

De Zweedse populatie wordt geschat op 200 tot 400 wolven. Daarvan zijn er afgelopen winter wel 14 gedood.

Foto: Marcel van Duinhoven

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws