Wolven welkom in Nederland

redactie

14 September 2012 .

Als de wolf binnenkort zijn leefgebied naar Nederland uitbreidt, ziet de helft van de Nederlanders dat wel zitten. Een derde houdt het dier liever buiten de landsgrenzen.

Demissionair staatssecretaris Bleker heeft Bureau Intomart onderzoek laten doen naar de acceptatie van wolven in Nederland. Gisteren presenteerde hij het rapport aan de Tweede Kamer. Uit het onderzoek blijkt dat voorstanders de natuur haar eigen gang willen laten gaan en zij vinden dat het dier een verrijking voor Nederland is. Tegenstanders vrezen dat de wolf gevaarlijk is en voor overlast zal zorgen. Ook denken zij dat Nederland te klein is voor het roofdier.

 

Deze zomer werd er op ongeveer 200 kilometer van de grens een nest jonge wolven gevonden. Deskundigen verwachten dat het dier zijn leefgebied naar Nederland uitbreidt, maar wanneer de wolf komt is niet te voorspellen. Wel is het handig om voorbereidingen te treffen. Zo moet het dier worden opgenomen in de lijst van beschermde inheemse soorten. Daarin kan ook worden beschreven welk leefgebied voor de wolf geschikt is. Daarnaast moet worden nagedacht over het omgaan met een wolf die overlast veroorzaakt. Bij het maken van het zogenaamde ‘wolvenplan’ worden de inwoners van Nederland direct betrokken, hoe is nog niet bekend.

 

Bron: Rijksoverheid

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws