Wolvenkaart: waar zitten de wolven precies in en rondom Nederland?

Daniël Mulder

24 February 2022 .

wolvenkaart

Dat wolven zich niets van landsgrenzen aantrekken is bekend. Zo is de eerste wolf in Nederland vanuit Duitsland gekomen. Inmiddels leeft er een roedel op de Veluwe en duiken er op tal van andere plekken wolven op. Op een nieuwe wolvenkaart zie je precies waar de wolven leven in Nederland en de landen om ons heen.

De wolven in Nederland maken deel uit van de Centraal-Europese en de Alpiene wolvenpopulatie. Via een samenwerking tussen de Benelux en Duitsland is er onlangs een grensoverschrijdende kaart van de wolventerritoria gemaakt. Op de kaart zie je per jaar waar wolven in de Benelux en Duitsland de afgelopen jaren zijn waargenomen en hoe zich dat in de tijd heeft ontwikkeld. Ook staat op de kaart aangeven of het gaat om een individu, een paar of een roedel.

Op deze kaart zie je de verspreiding en voortplanting van wolven in de Benelux en Duitsland door de jaren heen. Vanwege de voorplantingscyclus van de wolf begint elk ‘wolvenjaar’ in mei en loopt tot en met april van het jaar daarop.

Wolvenkaart van Europa

In de toekomst kan de verspreidingskaart – het project wordt geleid door WWF Duitsland – worden uitgebreid met data uit andere landen. Wolven uit landen als Denemarken, Polen, Frankrijk en de Alpenlanden kunnen immers ook naar de Benelux migreren. De digitale versie van de wolvenkaart vind je hier. Meer overzichtskaarten vind je hier.

Meer over wolven

  • Wolven zijn vaste inwoners geworden van Nederland en België. Ze pakken af en toe een schaap, maar wat staat er verder op het menu van de wolven van de Lage Landen?
  • Wandelroute het Wolvenspoor bij Schoonloo is een natuurommetje van ruim 4 km in het Hart Drenthe.
  • Roots maakte een podcast-serie over de wolf onder de titel: Het jaar van de wolf. In deze aflevering vertelt Martin Drenthen, milieufilosoof aan de Radboud Universiteit Nijmegen, waarom de wolf symbool staat voor wildernis.

Opmars van de wasbeer

In het nieuwe maartnummer van Roots vind je een uitgebreid artikel over de opmars van de wasbeer. Bestel Roots snel en makkelijk via onze webshop. Vermeld ‘GRATIS’ bij de kortingscode en je krijgt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuisgestuurd.”

Afbeelding bovenaan: screenshot wolvesmap

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws