Wolvenpaar gesignaleerd op de Veluwe. Kans op pups…

René Alblas

20 May 2019 .

Eerder waren er al suggesties van een wolvenpaar op de Veluwe, maar nu is de aanwezigheid officieel vastgesteld.

De wolf is alweer een tijdje terug in Nederland. Na een afwezigheid van 150 jaar trok het dier enkele jaren geleden weer de Nederlandse grens over. Sinds juli 2018 worden er regelmatig sporen gevonden op de Veluwe. Er zijn inmiddels honderden meters aan loopsporen geanalyseerd en van tientallen wolvendrollen is de locatie genoteerd. Van de meest verse wolvendrollen zijn DNA-monsters genomen voor verder onderzoek.

Gezelschap

Uit eerder genetisch onderzoek van de wolvenkeutels door de Wageningse universiteit bleek in het begin van 2019 dat er twee wolvinnen op de Veluwe rondlopen. Eén van deze wolvinnen zou mogelijk gezelschap hebben gekregen van een mannetje. Lange tijd was het onduidelijk of de wolvenman en -vrouw nog steeds samen waren en dus of er nog kans was op jonge wolfjes in de zomer van 2019.

Maar een paar weken geleden ontving het Wolvenmeldpunt een foto van een cameraval op de Veluwe, met op die foto zeer duidelijk twee wolven. De foto is niet heel duidelijk, maar er kan op basis van uiterlijke kenmerken wel vastgesteld worden dat vooraan de wolvin loopt en achteraan de wolvenreu. Helaas is het beeld van de wolvin te vaag om vast te stellen of ze drachtig is of drachtig is geweest.

De cameraval-foto waarop een mannetje en een vrouwtje zichtbaar zijn. Foto: Zoogdiervereniging

Kans op pups

Er is dus zeker kans op de eerste wolvenpups in Nederland sinds lange tijd. In januari, in de periode dat de wolvenreu al kennis had gemaakt met de wolvin, is oestrusbloed in de sneeuw gevonden. Dit is het bloed dat ook honden laten druppelen. Ze geven hiermee aan dat ze geslachtsrijp en ontvankelijk zijn. Het is dus mogelijk dat er paring heeft plaatsgevonden in januari of begin februari. De draagtijd van wolven is iets meer dan twee maanden. Het is dus mogelijk dat er rond eind maart of begin april wolvenwelpen (dat zijn er meestal vier of vijf) geboren zijn!
Of het echt zo is, dat is nog even afwachten…

Lees meer over wolven in de blog van redacteur René Alblas.

Foto bovenaan: Vincent Munier

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws