World Cleanup Day 2021: met afstand de schoonste dag van het jaar!

Adinda van Kuijk

16 September 2021 .

De kans is groot dat je vandaag al mensen de straten schoon ziet maken. Zaterdag 18 september, is het namelijk weer zover: World Cleanup Day. Onze planeet krijgt een flinke schoonmaakbeurt. De World Cleanup Day in Nederlandwordt  georganiseerd door o.a. Plastic Soup Foundation.

Het doel is natuurlijk om zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen. En vooral ook het verkrijgen van meer waardevolle informatie over het soort afval dat op straat en in het milieu ligt en de herkomst ervan. Dat inzicht is onmisbaar bij het vinden van structurele oplossingen.

Aan de slag

Op zaterdagochtend 10.00 uur vertrekt ambassadeur van het eerste uur & 3FM-dj Sander Hogendoorn met een boot en tientallen sups vanaf de Bubble Barrier in het Westerdok in Amsterdam voor een sup-cleanup in de Amsterdamse grachten. Al suppend zullen de deelnemers zwerfafval opruimen en eenmaak terug bij het Westerdok, zal het zwerfafval worden geanalyseerd.

Voor de Gemeente Amsterdam is dit ook het moment om de campagne ‘Elke dag eentje’ een vervolg te geven. In deze campagne wordt Amsterdammers gevraagd om elke dag één stuk zwerfafval op te ruimen. Als een kwart van de Nederlanders dat zou doen, zou er volgens de gemeente geen zwerfafval meer bestaan.

Plastic Soup Foundation heeft dit jaar Amsterdam gekozen als locatie om World Cleanup Day af te trappen, omdat Amsterdam als eerste grote stad ter wereld in 2019 – samen met Plastic Soup Foundation en het Wereld Natuur Fonds – een intentieverklaring heeft ondertekend waarin zij aangeven ‘plastic smart’ te willen worden. In 2030 wil Amsterdam een stad zijn zonder plasticvervuiling en in 2023 moet er al 30 procent minder plastic zwerfafval zijn.

Wil je zaterdag helpen met opruimen? Dit kan natuurlijk! Graag zelfs! Vorig jaar deden er 10 miljoen mensen in 170 landen mee. Kijk op de interactieve kaart van World Cleanup Day en meld je aan. Kijk hier voor meer informatie en help onze planeet aan een grote schoonmaak. Het is heel hard nodig zoals je in de fototentoonstelling Planet or Plastic kunt zien. Samen staan we sterk!

Foto bovenaan: Pexels

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws