WWF-Ranger Niels: op missie voor de zeeschildpad

Marloes Blom

8 January 2020 .

Niels van den Berg

Foto:WNF

Overal in Nederland maken vrijwilligers zich hard voor de natuur. Als opruimer, als gids, als gastheer of -vrouw, voor grote of kleine natuurorganisaties, in bossen, op het water, langs het strand of in hun eigen tuin of huiskamer. Roots sprak drie vertegenwoordigers van een grote en groeiende groep mensen die de natuurlijke wereld een beetje mooier helpen maken, onder wie Niels.

Niels

Foto: Familie Van den Berg

Campagne-caravan

De twaalf jaar oude Niels van den Berg kijkt wat verder over de grens voor zijn natuurliefde, maar hoeft zelf het land niet uit. Samen met zijn vader bouwde hij twee jaar geleden een oude caravan om tot escape room, waarin mensen worden opgesloten en opdrachten moeten doen voor het verzamelen van puzzelstukjes die samen helpen om uit de caravan te kunnen ‘ontsnappen’. Daarmee reizen vader en zoon Van den Berg allerlei evenementen en locaties in de regio af (Niels woont in het Limburgse Helden).

Niels van den Berg

Foto: WWF

Bestemming van de verdiensten: de bescherming van de zeeschildpadden

Het entreegeld voor de escape-caravan gaat naar de bescherming van zeeschildpadden. “We gaan meestal op zaterdagen, dan is het lekker druk. Vaak gaan er vriendjes en vriendinnetjes mee, die helpen me heel veel en dat is heel leuk. En op zulke dagen ontmoet je veel mensen en dat vind ik heel leuk. Ook om ze te kunnen leren over de zeeschildpadden.” Waarom juist die dieren? “Toen we de caravan gingen verbouwen, was het eigenlijk voor de tijger”, legt Niels uit. “Maar daarna koos ik voor de zeeschildpad, want die wordt ook sterk bedreigd, vooral door plastic afval dat in de zee drijft en daar moeten we iets tegen doen. En ze maken er soep van, dat vind ik ook niet leuk.”

zeeschildpad

Foto: iStock

Ranger van het WWF

Niels werd op dat pad gezet door het Wereld Natuur Fonds, waar hij ranger is. Het WWF is een grote inzamelingsactie gestart voor de bescherming van de zeeschildpad. De dieren zullen Niels dankbaar zijn, want met zijn ‘ontsnappingscaravan’ wil Niels 1.500 euro ophalen voor de bedreigde dieren en dat doel komt snel dichtbij: “Ik ben er helaas nog niet, ik heb nu 1.200 euro opgehaald.”

Toekomstdromen en ambities

Niels is niet alleen met zeeschildpadden bezig. “Ik kom graag in de natuur, het liefst samen met anderen, dat vind ik het leukst. Ik hou van het landschap in Limburg, maar ik hou het meest van de savanne. Maar die hebben we helaas niet in Nederland”, verzucht hij. Vandaar dat die savanne hoog op zijn verlanglijst staat. Of dat beroepshalve zal zijn, is nog de vraag. “Ik weet nog niet of ik een beroep wil gaan leren dat met de natuur te maken heeft. Maar ik ben een heel groot fan van Freek Vonk (de bekende extraverte tv-bioloog, red.) en wat hij doet lijkt mij ook geweldig. De wereld rondreizen en tv-programma’s over de natuur maken.” Duidelijk is dat Niels nog lang niet klaar is met de natuur – en met de bescherming daarvan: “Ik vind dat mensen meer moeten weten over bedreigde dieren. En ze zouden er ook meer over moeten nadenken.”

Meer lezen

CREDITS: TEKST DIEDERIK PLUG

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws