Wat een vraag: kunnen zeehonden blaffen?

Daniël Mulder

06-12-2022 14:00:00

zeehonden blaffen

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: kunnen zeehonden blaffen? Zoogdierexpert Jasja Dekker geeft antwoord.

Honden kunnen blaffen, dat is bekend. Maar kunnen zeehonden dat ook? “De naam zegt het al, zeehonden kunnen inderdaad blaffen”, zegt zoogdierkenner Jasja Dekker. “Ze hebben een roep die net lijkt op het geblaf van honden. Die vergelijking met de hond is internationaal: in het Engels doet een zeehond aan ‘barking’. Het blaffen is een contactgeluid voor boven het water.”

gewone zeehond

Foto: Marcel van Kammen

Zeehonden blaffen en huilen

Naast het blaffen maken zeehonden een hele hoop andere geluiden, zowel boven als onder water: voor contact, om territoria te verdedigen en om jongen te roepen. “Heel bekend is natuurlijk het klagelijke geluid dat de jonge gewone zeehonden kunnen maken, als ze door hun moeder zijn verlaten of zijn kwijtgeraakt. Die worden dan ook ‘huilers’ genoemd. Het meest spectaculaire geluid maken trouwens Weddellzeehonden.”

Nog 3 interessante vragen over zeehonden

  • Zeehonden blaffen dus net als onze trouwe viervoeter. Maar bijten zeehonden ook mensen?
  • Wat een zeehond eet weet bijna iedereen: vis. En af en toe een krab, inktvis of wulk. Maar wat drinkt een zeehond eigenlijk? Toch geen zout zeewater?
  •  Zeehonden kunnen urenlang liggen suffen op het strand, maar slapen zeehonden ook in het water?

Zin in nog meer natuurweetjes?

De Roots Natuuragenda 2023 bevat iedere week een weetje en staat verder vol met een selectie van ruim honderd natuurfoto’s van deelnemers aan de Roots Natuurfotowedstrijd 2022. De Roots Scheurkalender 2023 bevat 365 full colour natuurfoto’s. Met elke dag een natuurweetje of quizvraag (met antwoord). Je ontvangt de agenda óf scheurkalender 2023 nu cadeau bij een mini-abonnement op Roots. Je betaalt slechts € 17,50!”

Foto bovenaan: Edwin Giesbers


Meer Nieuws