Zeldzaam schildpadje aangespoeld

redactie

14 December 2011 .

Op het strand van Monster (vlakbij Hoek van Holland) is afgelopen zaterdag een zeldzaam Kemps schildpadje aangespoeld. De vinder heeft het diertje naar het Sea Life centrum in Scheveningen gebracht waar het beestje verzorgd wordt totdat hij weer teruggeplaatst kan worden op de plek waar hij vandaan komt: de Golf van Mexico.

De Kemps schildpad is de kleinste zeeschildpad ter wereld en ook nog eens de meest bedreigde soort. De visserij met netten vormt de grootste bedreiging voor de schildpad. Ook mogen in sommige landen (o.a Guatemala)  nog steeds de eieren van deze schildpad worden geraapt. Natuurbeschermers doen er alles aan om deze ‘jacht’ overal te laten verbieden. Dat heeft er inmiddels voor gezorgd dat het aantal dieren sinds de 70-er jaren van de vorige eeuw weer iets groeit. In 1947 waren er nog zo’n 47000 vrouwtjes Kemps schildpadden, in de zeventiger jaar nog maar een paar honderd,  de huidige stand wordt op 1000 geschat.

Het dier weegt tussen de 36 en 45 kilo. De naam Kemps komt van Richard M. Kemp, deze inwoner van Florida heeft ervoor gezorgd dat deze soort geïndentificeerd kon worden op de Harvard universiteit.

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws